Matematik

Ligninger: Har brug for hjælpt!

26. februar 2011 af detersjovt (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 2/5x+2/5x=7   

&

25y+15-16y=7y+11/2y-9

Nogen der kan skriver hvordan man regner dem.. har virkelig problemer... jeg sætter stor pris på hvis nogen hjælper mig med mellemregningerne for så kan jeg også lave de andre jeg har for.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2011 af pige24 (Slettet)

4/5x=7

7/ 4/5=8,75

x=8,75

9y+15=7y+11/2y-9

9y=7y+11/2y-24

-3y=-24

3y=24

x=8


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2011 af BabseBritta (Slettet)

Når du regner med ligninger, skal du altid huske på, at formålet er at få samlet x'erne på den ene side og talene på den anden side (modsatte).

Nr 1.

2/5x+2/5x = 7

Da brøken 2/5x har samme fælles nævner som den eksakt samme brøk, 2/5x, kan vi jo starte ud med at plusse = 2/5x + 2/5x eller 2*(2/5x) = 4/5x

4/5x er altså = 7

Nu vil vi gerne have x væk, hvorfor vi ganger med 5x - hvorfor?? Fordi vi har divideret, og når vi ganger, forsvinder 5x: 4*5x/5x = 4. Nu skal vi så bare også huske at gange med de 5x på den anden side, nemlig med 7 = (7*5x) = 35x

Tilbage har vi nu 4 = 35x

Nu vil vi gerne finde ud af hvad et enkelt x er. Ovenfor står der jo egentligt at 35 (gange) x er = 4. 1x (x) må så være 35 gange mindre, hvorfor vi dividere med 35 på begge sider af lighedstegnet = 4/35 = 35x/35 = ~ x = 0,114 

Som et tjek, kan du lige sætte 0,114 ind i den oprindelige brøk, for at se om du (vi) har regnet rigtigt. Facit vil blive 7,01.....

Nr 2.

Først vil vi gøre ligningen lidt simplere ved at reducere: 9y + 15 = 7y + 11/2y-9

Vi vil have 2y-9 væk, og måden vi gør det på, er ved at gange:  9y + 15 * (2y-9) = 7y + 11

= 9y + 15 * (2y-9) vi vil nu gange ind i parentesen: 15*2y = 30y og 15*-9 = -135

Altså hedder højresiden nu = 9y + 30y - 135 = 39y -135 = 7y + 11

Fra nu af vil vi have y'erne samlet og tallene samlet:

39y - 135 + 135 = 7y + 11 + 135     = 39y = 7y + 146

De 7y trækkes fra de 39y =   32y = 146

Igen vil vi gerne finde 1y, hvorfor vi dividere med 32 på begge sider af lighedstegnet = 146/32 = y = 4,5625


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2011 af BabseBritta (Slettet)

Nr 2.

25y+15-16y=7y+11/2y-9

Først vil vi gøre ligningen lidt simplere ved at reducere: 9y + 15 = 7y + 11/2y-9

Vi vil have 2y-9 væk, og måden vi gør det på, er ved at gange: 9y + 15 * (2y-9) = 7y + 11

= 9y + 15 * (2y-9) vi vil nu gange ind i parentesen: 15*2y = 30y og 15*-9 = -135

Altså hedder højresiden nu = 9y + 30y - 135 = 39y -135 = 7y + 11

Fra nu af vil vi have y'erne samlet og tallene samlet:

39y - 135 + 135 = 7y + 11 + 135 = 39y = 7y + 146

De 7y trækkes fra de 39y = 32y = 146

Igen vil vi gerne finde 1y, hvorfor vi dividere med 32 på begge sider af lighedstegnet = 146/32 = y = 4,5625


Skriv et svar til: Ligninger: Har brug for hjælpt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.