Matematik

Differentialligning - logistisk vækst

03. marts 2011 af Sunshine01 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har en differentialligning, der, som fremgår af overskriften, er af typen logistisk vækst. Hvordan finder man ud af, hvornår væksthastigheden er størst?


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen d2N/dt2 = 0 .


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. marts 2011 af NejTilSvampe

y' = ay(M-y) 

Væksthastigheden er  y'

Så du finder væksthastighedens toppunkt, altså ved y'' = 0.

Dette vil du opdage er det samme som  ½M , pga. symmetrien af vækstmodellen.


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. marts 2011 af NejTilSvampe

 altså y = ½M  er hvad jeg mente =)  ikke x = ½M


Svar #4
03. marts 2011 af Sunshine01 (Slettet)

 Ja, det giver mening! Tak :) !


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. marts 2011 af mathon

                                       y = M/(1+Ce-aMt)              a,M > 0

                                       y ' = ay(M-y)                    væksthastighed

                                       y '' = a(M-2y)                   vækstacceleration

ekstremum for
væksthastighed
kræver       
                                       y '' = a(M-2yo) = 0
dvs
                                       M-2yo = 0

                                       yo = M/2                           som indsat i    y = M/(1+Ce-aMt)   giver

                                       M/2 = M/(1+Ce-aMto)

                                       (1/2) = 1/(1+Ce-aMto)

                                       2 = 1+Ce-aMto

                                       1 = Ce-aMto

                                       eaMto = C

                                       aMto = ln(C)

                                       to = ln(C)/(aM)

                                                      
                                                            

                        


Svar #6
03. marts 2011 af Sunshine01 (Slettet)

Hov forresten, du mener vel, at y'=0 er væksthastighedens toppunkt, og ikke y'', ikke sandt?


Svar #7
03. marts 2011 af Sunshine01 (Slettet)

Men hvad er forskellen på væksthastighed og vækstacceleration?


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2011 af NejTilSvampe

 #7 - hvad er forskellen på hastighed og acceleration generelt?


Skriv et svar til: Differentialligning - logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.