Kemi

samlet opløsnings pH

03. marts 2011 af jabas (Slettet) - Niveau: A-niveau

20mL 0,120M HNO3 blandes med 80 mL 2,5*10-3M HCl. Beregn blandingen pH. (Beregn først stofmængden af H3O+ i hver af de to opløsninger, hvorefter man kan beregne [H3O+] i blandingen; da opløsningen er ret fortyndede, kan man se bort fra volumensændringer og sætte blandingens volumen til 100mL.

Jeg Håber der er nogen der kan hjælpe mig med denne opgave...
Forstår ikke helt, hvordan jeg finder frem til pH, på denne måde?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2011 af mathon

                      H3O+ hidrørende
                                                         fra
                                                                   HNO3:      n1 = (0,020 L)·(0,12 ml/L)

                                                                   HCl:          n2 = (0,080 L)·(0,0025 ml/L)

                                                   i alt n = n1 + n2 =                                               i blandingsvolumenet 100 mL


Svar #2
03. marts 2011 af jabas (Slettet)

Tak for hjælpen, men hvor får du egentlig 12ml/L og 0,0025ml/L fra??


Svar #3
03. marts 2011 af jabas (Slettet)

Nårejoo.. Nu forstår jeg det.. det kan jeg godt se... men jeg har nu regnet det ud, og det passer ikke..

Den første bliver til 0,0024mol og den anden bliver til -0,04mol... hvordan bliver det et negativt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2011 af mathon

opfølgning på #3

                      H3O+ hidrørende
                                                         fra
                                                                   HNO3:      n1 = (0,020 L)·(0,12 mol/L)       = 0,0024 mol

                                                                   HCl:         n2 = (0,080 L)·(0,0025 mol/L)   = 0,0002 mol

                                                   i alt n = ((0,0024+0,0002) mol) = 0,0026 mol i blandingsvolumenet 100 mL

                                                   [H3O+]blanding = n/V = (0,0026 mol)/(0,100 L) = 0,026 M

                                                   pH = -log([H3O+]) = -log(0,026) = 1,58


Skriv et svar til: samlet opløsnings pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.