Matematik
Bevis for kuglens overfladeareal?
Hej
Er der en der ved, hvor jeg kan se formlens bevis for en kugles overfladeareal? Dvs. 4*pi*r^2
Syntes ikke rigtig jeg kan finde det på nettet.
Tak.
Svar #1
05. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)
Betragt kugleoverfladen som den omdrejningsflade, der fremkommer ved drejning af grafen for funktionen
f(x) = √(r2 - x2) , -r ≤ x ≤ r
omkring x-aksen.
Svar #2
05. marts 2011 af NYK (Slettet)
Jeg har tegnet f(x) = √(r2 - x2), hvor jeg har brugt r = 5.
Se vedhæftet fil.
Jeg ved også hvad du mener med det, men kan ikke se hvordan det skulle bevise formlen?
Svar #3
05. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)
#2
Arealet af kuglens overflade er da
A = -r∫r f(x)·√(1 + f'(x)2) dx
Svar #4
05. marts 2011 af NYK (Slettet)
Vi skal måske lige blive enig om, at vi kun skal bevise formlen 4*pi*r^2 for en helt normalt kugles overfladeareal. Ikke en kugle i et koordinatsystem, men bare en helt normalt en.
Beviser man det via et koordinatsystem, som du måske er i færd med at gøre?
Svar #5
05. marts 2011 af mathon
halvcirklen
y = √(r2 - x2)
slices i tynde skiver
med højden
h = r·sin(φ) og bredden ≈ r·dφ
når halvcirklen roteres
360º om x- aksen
og "det roterede "bånd"
klippes vinkelret over,
har strimlen arealet
2π·(r·sin(φ))·(r·dφ) = 2π·r2·sin(φ)dφ
overfladen af kuglen - som er rotationsresultatet af halvcirklen -
har dermed
værdien
0∫π 2π·r2·sin(φ)dφ = 2π·r2·0∫π sin(φ)dφ = 2π·r2·[-cos(φ)]0π = 2π·r2•2 = 4π·r2
Svar #6
05. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
Der er da ikke noget "unormalt" ved at beskrive en kugle i et koordinatsystem.
Svar #7
05. marts 2011 af NYK (Slettet)
Tak mathon! Lige præcis det jeg ledte efter.
#6
Jeg ved godt, at det er det samme, men var i tvivl om beviset skulle laves i et koordinatsystem eller helt geometrisk.
Skriv et svar til: Bevis for kuglens overfladeareal?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
