Fysik

astronomi - potentiel energi

18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

C-delen vil jeg gerne have hjælp til - på forhånd tak. 

En kugleformet gassky har den gennemsnitlige partikelmasse på 0,60 u. Skyens
radius er 1,3·1015 m, og dens densitet er 1,2·10??17 kg/m??. Gasskyens
gennemsnitstemperatur er 10 K.


a) Beregn trykket i gasskyen. 

Ca. 1,6629e-12 Pa


Gasskyen trækker sig sammen på grund af gravitationskraften.
b) Forklar, at gasskyen efter sammentrækningen vil ende som en brun
dværg.

Er i tvivl. Ved at en brun dværg vejer 0,08 af solens masse. Så hvis jeg regner dens masse, kan jeg måske forklare det, hvis massen er under 0,08 af solens masse. 


I den sidste del af sammentrækningen, hvor gasskyen er et stabilt system,
afgiver skyen over en periode på 20·103 år den potentielle energi 7,3·1036 J.
c) Beregn den gennemsnitlige udstrålede effekt i denne periode.

Er i tvivl. Hjælp tak :) 


Svar #1
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

skrev følgende forkert i c-delen

**periode på 20*103 og potentielle energi på 7,3*1036 J


Svar #2
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

er der ingen der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Jo, jeg kan godt. Kender du virialsætningen?


Svar #4
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

jah den kender jeg. 

Ekin = 3/2 * kb * T

tænkte lidt på det samme, men hvorfor har vi fået givet den potentielle energi og tidsrummet, hvis det er varialsætningen vi skal bruge? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Nej, det er ikke virialsætningen. Det du har der er formlen for den kinetiske energi af partikler. Virialsætningen er som følgende:

Ekin = 1/2 Epot

du ved altså ud fra virialsætningen at under sammentrækningen vil halvdelen af gasskyens potentielle energi gå til kinetisk energi i gasskyens indre - altså til varmeenergi.


Svar #6
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

du mener vel 

Ekin = - 1/2 * Epot 

men hvad skal jeg bruge den oplysning til? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 du ved at halvdelen af den potentielle energi går til kinetisk, mens den resterende del vil gå til stråling. Dvs. at halvdelen af den potentielle energi går til stråling. derfor kan du beregne effekten af den udstrålede energi ved:

P = Estråling / t = (1/2 * Epot) / t


Svar #8
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

ah okay, på den måde. 


Skriv et svar til: astronomi - potentiel energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.