Matematik

Arealet

29. marts 2011 af gleefan (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej jeg har lige et mat spørgsmål hvor man skal finde arealet af et kvadrat når diagonalerne i kvadratet er 8,4 dm. Man skal vist bruge noget der hedder Pythagora.

håber i kan hjælpe på forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. marts 2011 af emul0c

PYthagoras formel:

a2 + b2 = c2


Derudover ved du at i et kvadrat skal er a og b lig hinanden; derfor:

a2 + a2 = c2

c = 8,4

Så kan du regne bagvendt og finde a (og b).


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. marts 2011 af Rødeorm (Slettet)

 Pythagoras (med s ;) ) var en græker, som formulerede sætningen a2 + b2 = c2

Denne går ud på at når du har en retvinklet trekant, altså en trekant hvor én af hjørnerne er 90º, vil de to sider som ligger til dette hjørne (kaldet kateterne) a og b's kvadrater (altså når noget er i anden) være lig den tredje side (kaldet hypotenusen) a's længde i anden.

Du behandler altså i dit kvadrat diagonalen (altså længden fra ét hjørne til det modsatte) som hypotenusen (c), og så de to andre sider som a og b (se tegningen).

Og du ved at diagonalens længde er 8,4 dm = 84 cm

Altså kan du indsætte i a2 + b2 = c2, ved:

a2 + b2 = 842, og da det er et kvadrat, har siderne a og b altså samme længde (a=b), så du kan omskrive til:

a2 + a2 = 2•a2 = 842.

Du kan regne ud at 842, altså 84 • 84 = 7056, og altså indsætte det i stedet:

2•a2 = 7056

Og så flytte 2 over på den anden side:

a2 = 7056/2 = 3528

Og så kunne du finde ud af hvad a er (ved at tage kvadratroden af 3528), men det er ikke nødvendigt, da det du vil finde er arealet af kvadratet. Arealet af en firkant er længde gange bredde, og da det er en kvadrat, er alle sider lige lange. Du ved altså at både længde og bredde er = a, og at arealet derfor er a • a = a2, hvilket også er hvad du lige har regnet ud.

Rød Front!

Vedhæftet fil:pythagoras.gif

Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Tegn et kvadrat med diagonaler og betragt de retvinklede trekanter, du kan regne på med Pythagoras' sætning


Skriv et svar til: Arealet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.