Fysik

FYSIK B - TERMISK ENERGI HJÆÆÆÆÆÆLP?

27. februar 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har siddet med den her opgave i ret lang tid nu og kan ikke rigtig finde ud af det...

Opgave 3

En blykugle bliver skudt ind i en trplanke. Blykuglens temperatur er 20 grader.

a) Hvor stor skal kuglens hastighed være for at blykuglen smelter?
Her skal der antages at der ikke bliver ført energi til træplanken under kuglens opvarmning.

Jeg skal vel starte med at finde energien, der skal tilføres blykuglen, for at den smelter. Smeltepunktet har jeg slået op til 327,6 grader.

Formelen for specifik varmekapacitet

C = m * c

Formel for specifik smeltevarme

Q = m * Ls

Formel for varmekapacitet

Q = C * delta T

Men jeg kender ikke massen m, specifikke varmekapacitet c eller stoffets specifikke smeltevarme Ls

Nogle der kan komme med hint til hvordan jeg kommer videre når jeg ikke noget som helst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af mathon

                  (1/2)·m·v2 = m·cPb·(Ts- (20 C)) + m·Ls

                  (1/2)·v2 = cPb·(Ts- (20 C)) + Ls

                  v = (2(cPb·(Ts - (20 C)) + Ls))½

 ...................

   cPb = 0,13 kJ/(kg·C)
   Ts = 327 C
   Ls = 24,7 kJ/kg


Svar #2
27. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

Tak for hjælpen Mathon

Dvs. energien kommer fra den kuglens kinetiske energi

Hvor får du cPB og LS fra for bly?

Er det i øvrigt ikke kvadratrolen af (2(cPb·(Ts - (20 C)) + Ls))^½ da v er i anden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2010 af mathon

                    √(a) = a½

                            cPb, Ls og Tfindes i FYSIK-data


Svar #4
27. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

Mathon

Nå okay, jeg har tjekket og det viser sig at du har ret i det kvadratrolen...

Ts er rigtigt nok 327.6 C men Cpb står til at 130 (J/kg*K) og jeg kan ikke finde Ls

Men stoler på at du har fundet de rigtige værdier, tak for hjælpen.


Skriv et svar til: FYSIK B - TERMISK ENERGI HJÆÆÆÆÆÆLP?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.