Matematik

Glat funktion

27. april 2014 af ma1908 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har fået stillet opgaven:

Lad U =R2 og lad σ:U→R3 være givet ved σ(u, v) = (1 − u3v3, u + v, u − v).

a) Bevis  σ(U) er lig løsningsmægden {(x,y,z) | (y2-z2)3+64x=64}

b) Bevis σ er glat (dvs. uendelig mange gange differentiabel).

Håber meget der er nogen, der kan give mig et hint. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal finde løsningerne til

        (y2-z2)3 + 64x = 64 ,

dvs.

        [(y+z)(y-z)]3 = 43·(1-x) .

Sætter man y+z = 2u og y-z = 2v , har man  y = u+v , og z = u-v , og dermed

        u3·v3 = 1 - x , eller

        x = 1 - u3·v3 .


Svar #2
28. april 2014 af ma1908 (Slettet)

Mange tak for svaret!

Hvad er helt præcis argumentationen for at sætte y+z=2u og y-z=2v?

Kan du måske også hjælpe mig med b'eren?

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2014 af Drunkmunky (Slettet)

b)'eren er ret let.

Du bemærker blot, at polynomier er glatte. Altså er alle koordinatfunktionerne glatte, thi de er produkter/summer af glatte funktioner. Altså er σ glat.


Svar #4
30. april 2014 af ma1908 (Slettet)

Når ja, selvfølgelig. Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Glat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.