Matematik

Findbremselængden ved 60km/t, 90km/t og 110km/t.

28. april 2014 af carolinefraulo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lovens krav til bremselængden for en bil er 8 meter ved en hastighed på 30 km/t. De fleste moderne biler bremser betydelig bedre, så vi sætter bremselængden ved 30 km/t til 4 m. I teoribøgerne oplyses det, at bremselængden stiger 4 gange, når hastigheden fordobles, hvilket svarer til at bremselængden vokser proportionalt med kvadratet på hastigheden. 

Findbremselængden ved 60km/t, 90km/t og 110km/t. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2014 af UffeMerrild (Slettet)

Du skal have fat i en potensfunktion

Du kan benytte vækstegenskaben for potensfunktionen til at løse opgaven, men du kan også bare bestemme forskriften ud fra to punkter, som du lærte på C-niveau.

Det ene punkt er (30 ; 4), det andet punkt kan du selv bestemme ud fra det oplyste, at bremselængden stiger 4 gange, når hastigheden fordobles.

Mvh. Uffe


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er oplyst, at bremselængden y vokser proportionalt med kvadratet på hastigheden x, så forskriften har formen

        y = f(x) = b · x2 ,

hvor b kan bestemmes ud fra oplysningen, at f(30) = 4 .

Man har i øvrigt

      f(60) = f(2·30) = 22·f(30)

      f(90) = f(3·30) = 32·f(30)

      f(110) = f((11/3)·30) = (11/3)2·f(30)


Skriv et svar til: Findbremselængden ved 60km/t, 90km/t og 110km/t.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.