Kemi

Beregn stofmængden af benzoesyre

17. maj 2014 af dietrich - Niveau: A-niveau

Opgave 3.22

Benzoesyre C6H5COOH bruges bl.a. som konserveringsmiddel i frugtjuice, hvor det hæmmer væksten af mikroorganismer.

a) Beregn pH for en opløsning, hvor stofmængdekoncentrationen af benzoesyre er 0,010 M

30,0 mL 0,010 M benzoesyre tilsættes 16,0 mL 0,012 M NaOH-opløsning

b) Opskriv reaktionsskema for benzosyrens reaktion med hydroxid ioner

c) Beregn stofmængden af benzoesyre FØR og EFTER tilsætning af hydroxid ioner og beregn stofmængden af benzoat ion EFTER tilsætningen af hydroxid

d) Beregn pH i den nye opløsning EFTER hydroxid tilsætning

Jeg har lavet a) og b), det er c) og d) jeg har brug for hjælp til. Jeg håber der er nogle der kan hjælpe. På forhånd tak. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2014 af mathon

c)

                n(C6H5COOH)før = (0,030 L) · (0,010 mol/L) = 0,000300 mol

                n(NaOH) = n(C6H5COO-) = (0,016 L) · (0,012 mol/L) = 0,000192 mol

                n(C6H5COOH)efter = (0,000300 mol) - (0,000192 mol) = 0,000108 mol


 
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2014 af mathon

d)
        Opløsningen er nu en puffer    C6H5COOH/C6H5COO-.

        Brug pufferligningen.


Svar #3
17. maj 2014 af dietrich

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Beregn stofmængden af benzoesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.