Matematik

Rødder

18. maj 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er der en nem måde at finde (beregningsteknisk) positive rødder på følgende funktion:

f(x) = cos(x)cosh(x) + 1?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2014 af SuneChr

Man kan omskrive

\frac{e^{x}+e^{-x}}{2}\cdot \cos x+1=0

til

\frac{\left ( \cos x \right )\cdot \left ( e^{x} \right )^{2}+2\cdot e^{x}+\cos x}{e^{x}}=0

og, i første omgang, løse 2.gr. ligningen i tælleren m.h.t.  ex


Svar #2
18. maj 2014 af Haxxeren

#1

Hvordan kom du lige frem til brøken til sidst?


Svar #3
18. maj 2014 af Haxxeren

#1

Rødderne bliver jo en funktion af x?


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen kan vist kun løses numerisk på R .

Da både cos(x) og cosh(x) er lige funktioner, er det tilstrækkeligt at løse ligningen for x > 0. Her finder man en rod i intervallet [1,875 ; 1,876] , en rod i intervallet [4,694 ; 4,695], en rod i intervallet [7,854 ; 7,855], en rod i intervallet [10,995 ; 10,996] , osv.

For meget store værdier af x vil cosh(x) → ex/2 , så ligningen bliver tilnærmelsesvist

        cos(x) = -2·e-x ,

dvs for store værdier af x vil rødderne tilnærmelsesvist være  x = (π/2) + n·π , n positiv hel.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2014 af AskTheAfghan

#4

Er der et navn på denne metode til at beregne/løse numerisk?


Svar #6
18. maj 2014 af Haxxeren

#4

Hvordan karakteriseres "store værdier af x"?. Rødderne i intervallet [1,875 ; 1,876], [4,694 ; 4,695] etc. er vel ikke store. Hvordan har du fundet dem?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan finde rødderne ved root-bracketing. Man laver en tabel over cos(x)·cosh(x)+1 med passende x-værdier, for eksempel med intervallængde Δx = 0,1. Derved finder man, at der er en rod mellem 1,8 og 1,9. Så fininddeler man tabellen mellem 1,8 og 1,9 med Δx = 0,01 , og finder at roden ligger mellem 1,87 og 1,88 . Metoden kan fortsættes, så længe regneværktøjet (her Excel) giver følsomhed i decimalerne. Rødderne, der er listet ovenfor, er ikke så store, men denne tabel giver dog en fornemmelse af, hvor tæt man er

n  (1/2+n)*pi
0  1.5708
1  4.7124
2  7.8540
3 10.9956
4 14.1372
5 17.2788


Svar #8
18. maj 2014 af Haxxeren

#7

Ja, okay. Hvordan har du egentlig isoleret x i #4?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Isoleret x?? Når x er stor, reduceres ligningen til   cos(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også bestemme de positive rødder ved at benytte Newton-Raphson iteration, hvilket også kan gøres let i Excel. Efter 4-5 iterationer har man bestemt en rod til 8 decimaler. Man finder da følgende tabel

n         xn             xn/pi
0  1.87510407   0.5968642
1  4.69409113   1.4941756
2  7.85475744   2.5002469
3 10.99554073  3.4999893
4 14.13716839  4.5000005
5 17.27875953  5.5000000


Svar #11
18. maj 2014 af Haxxeren

#9

Ah, det er rigtigt. Tak.


Skriv et svar til: Rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.