Fysik

Bestem massen af Pb-210 i den nye jordprøve

02. juni 2014 af Bullerkage (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det drejer sig om opgave 3b i følgende eksamenssæt:

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120607%202stx121_FYS_A.ashx

Jeg skal bestemme massen af Pb-210 i den nye jordprøve, men problemet er, at jeg får antallet af Pb-210 kerner til at være omkring 0,07, hvilket er trist, for så giver det vel ikke rigtig mening at bestemme massen? Massen af Pb-210 i den nye jordprøve bliver jo mindre end massen for ét Pb-210 atom :O ! Jeg har vedhæftet mit løsningsforslag. Tak!

Vedhæftet fil: Jh.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2014 af mathon

Du har for aktiviteten

                                      A=k\cdot N
   hvor
             A er aktiviteten
             k er henfaldskonstanten
             N er antal 210Pb

                                       N=\frac{1}{k}\cdot A=\frac{8144,9\; d\o gn}{\ln(2)}\cdot \left (\frac{672}{3\; d\o gn} \right )=2,63214\cdot 10^{6}
             med massen

                     m=\frac{N}{N_A}\cdot M=\frac{2,63214\cdot 10^{6}}{6,02214\cdot 10^{23}\; mol^{-1}}\cdot \left ( 210\; \frac{g}{mol} \right )=9,18 \cdot 10^{-16}\; g
       


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2014 af mathon

Halveringstiden for 210Pb er 22,3 år = 8144,9 døgn


Svar #3
02. juni 2014 af Bullerkage (Slettet)

#1

Jeg er helt med på det du gør, bortset fra værdien N_A

Jeg ser opgaven som: Du har 2,63214*10^6 æbler, der hver vejer 210 unit. Derfor:

m=2,63214*10^6*210u

Hvad gør jeg galt? Er det fordi jeg omregner aktiviteten til Bq og ehnfaldskonstanten til sekunder, at jeg for antallet af kerner til at være så lille?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2014 af Lurch (Slettet)

Massen-enheden u, angiver gram per mol, ikke gram per atom. Derfor skal du regne antallet af atomer om til antallet af mol, hvilket er grunden til Na kommer ind i billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2014 af mathon

Du gør ikke noget galt, da der ikke forlanges en bestemt masseenhed anvendt.


Svar #6
02. juni 2014 af Bullerkage (Slettet)

#4 okay! Det har jeg fuldstændig misforstået så... Troede da, at siden unit kunne omregnes til kg, at det så bare var en masse-enhed ligesom alle andre.. Er Na en konstant så, eller hvad er det for en størrelse?

EDIT: #5 Nå, jamen super! Så er jeg glad igen, mange tak for hjælpen I to :) !


Svar #7
02. juni 2014 af Bullerkage (Slettet)

Hold da op jeg sejler, mand! Jeg har jo i mit løsningsforslag taget logaritmen til nævneren i henfaldskonstanten!! Ej nej nej nej nej... PINLIGT!!


Skriv et svar til: Bestem massen af Pb-210 i den nye jordprøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.