Kemi

Beregning af aktuel koncentration i opløsning

06. juni 2014 af GlassOfWater (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen :)

Vi skal snart til en Kemi C eksamen, og har fået udleveret gamle eksamensæt som vi kan øve. Dertil har vi også fået facitlisterne, så vi kan sammenligne vores udregninger for at være sikre på det er korrekt.

I en opgave får man at vide at:

En saltsyre har en formel koncentration på 0,0350 mol/L.

Til det lyder så en opgave:

10,0 mL af saltsyren i spørgsmål d) (Saltsyren med formel koncentration på 0,0350 mol/L), tilsættes 5,00 mL af en opløsning af MgCl2 med en formel koncentration på 0,0500 mol/L.

e) Beregn den aktuelle koncentration af chloridioner i blandingen.

Facitlisten siger at svaret skal være: 0,0567 mol/L.

Jeg har prøvet at løse opgaven i næsten en time nu, men synes at uanset hvad jeg prøver, kan jeg simpelthen ikke få det til at give det som facitlisten gerne vil have.

Er der nogle der kan komme med forslag til hvordan den kan løses? :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2014 af mathon

10,0 mL af saltsyren
indeholder
                                                                   n1(Cl-) = (0,010 L) · (0,0350 mol/L) = 0,00035 mol

5,0 mL af en  af MgCl2-opløsning
indeholder
                                                                   n2(Cl-) = 2 · (0,005 L) · (0,0500 mol/L) = 0,0005 mol

15,0 mL blanding indeholder
                                                                   n(Cl-) = n1 + n2 = (0,00035 mol) + (0,0005 mol) = 0,00085 mol
den aktuelle molaritet af Cl-
er
                                                                   [Cl-] = (0,00085 mol) / (0,015 L) = 0,0567 M
                                                                 

                                                                     


Svar #2
06. juni 2014 af GlassOfWater (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :) Og bare lige for at være sikker. Grunden til at du siger:

2 · (0,005 L)

Er fordi at den aktuelle koncentration af Cl- kommer fra dens forhold 2:1 i bindingen med Magnesium? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2014 af mathon

                            Netop!


Skriv et svar til: Beregning af aktuel koncentration i opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.