Fysik

resistansens afhængighed af temperaturen

07. juni 2014 af Missperfec (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Hvordan afhænger resistansen af temperaturen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2014 af hesch (Slettet)

Det er materialeafhængigt:

Man har fx både NTC-modstande ( Negative Temperature Coefficient ) og PTC-modstande ( Positive . . .  )

Med konstantan tilstræber man at gøre resistansen uafhængig af temperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2014 af hesch (Slettet)

#1 fortsat:  Kulstof er et "naturligt" grundstof, der har NTC-karakteristik.

Edison må have bøvlet med sine kultrådspærer, for kultråden tenderer jo så mod at brænde sig selv af, det som kaldes: "Thermal runaway".


Svar #3
07. juni 2014 af Missperfec (Slettet)

Ok, så resistansen afhænger af temperaturen på den måde, at det aghænger det det pågældende materiale? Er der ikke andet?

Forstår ikke hvad du mener med alt det andet... Er kun på b-niveau...


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2014 af hesch (Slettet)

Lad os sige, at du kender resistansen i en PTC-modstand ved 20ºC = R20 = 100Ω .

Du kender temperaturkoeffeicienten for materialet:  α = 0,01 ºC-1   ( eksempel ).

Du kan nu finde resistansen ved 50ºC :

R50 = R20 * ( 1 + α * ( 50ºC - 20ºC ) ) = 100Ω * ( 1 + 0,01 ºC-1 * 30ºC ) = 100Ω * 1,3 = 130Ω

Mere generelt hedder formlen:

Rt2 = Rt1 * ( 1 + α * ( t2 - t1 ) )


Skriv et svar til: resistansens afhængighed af temperaturen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.