Matematik

Funktion

23. juli 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: A-niveau

Undersøg om funktionen f(x)= ex-x2-2x-2 er en løsning til differentialligningen.

dy/dx = x2-y

f'(x)=ex-2x-2

Så indsætter vi f(x) og f'(x) i diff ligningen ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juli 2014 af anonym000

Korrekt. Selve metoden hedder: "At gøre prøve".

- - -

...............


Svar #2
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

men så vil vi få.

ex-2x-2=x(ex-x2-2x-2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2014 af anonym000

Man får:

ex-x2-2x-2≠-(ex-x2-2x-2)

Dvs. f(x) er ikke en løsning.

- - -

...............


Svar #4
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Okay. Men er x korrekt sat i #2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juli 2014 af anonym000

Jeg ved ikke, hvad du mener med det :-) 

Men udtrykket i #2 er forkert.

- - -

...............


Svar #6
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men skal udtrykket se ud som i #3?

Men du indsætter jo de samme tal osv ind på f(x) og f'(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juli 2014 af anonym000

Det behøves det ikke. Bare du kan se, at højre side ikke er det samme som venstre side.

Man skal undersøge om f(x) er en løsning til differentialligningen. Man gør prøve, dvs. man erstatter dy/dx med f'(x) og y med f(x).

Du har altså altså differentialligningen dy/dx = x2-y , hvor

y= f(x) = ex-x2-2x-2

dy/dx = f'(x)=ex-2x-2

Lad mig se, hvordan du indsætter i diff-ligningen.

- - -

...............


Svar #8
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

= ex-x2-2x-2(ex-2x-2)


Svar #9
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Så det bliver.

f(x)= ex-x2-2x-2

dy/dx = x2-y

f'(x)=ex-2x-2

V:=f'(x)=ex-2x-2

H:=f(x)=ex-x2-2x-2


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. juli 2014 af anonym000

Du skal bare indsætte og regne. Lav det i hånden, så du forstår det bedre.

- - -

...............


Svar #11
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men er #9 korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. juli 2014 af anonym000

Du har jo ikke regnet noget ud.

- - -

...............


Svar #13
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

^^#11


Svar #14
23. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men det er vel ikke det samme. Så det er ikke en løsning.


Svar #15
24. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Passer det nu:

f(x)=ex-x2-2x-2

dy/dx=x2-y

f'(x)=ex-2x-2

= ex-2x-2=x2(ex-x2-2x-2)


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. juli 2014 af anonym000

Nej, det er sådan:

ex-2x-2=x2-(ex-x2-2x-2)

Differentialligningen er dy/dx=x2-y og ikke dy/dx=x2*y

- - -

...............


Svar #17
24. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

og det giver så:

ex-2x-2 = 2x2-ex+2x+2

så f(x) er ikke en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. juli 2014 af anonym000

ja

- - -

...............


Svar #19
24. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men er meningen så at man skal reducer for at finde ud af om det er en løsning eller ej? 

skal man ikke reducere: e^x-2x-2 = 2x^2-e^x+2x+2?


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. juli 2014 af anonym000

Du skal bare kunne se om udtrykket på højre side er det samme som udtrykket på venstre side. Hvordan du vil/kan indse det, det må du selv om.

- - -

...............


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.