Kemi

d) Beregn partialtrykket for de 3 stoffer, når reaktionen er forløbet til ende

05. september 2014 af Hygnos (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået oplyst denne reaktion:
P_4 (g)+6Cl_2 \rightleftharpoons 4PCl_3(g)

Der er endvidere oplyst følgende: 

Reaktionen foregår ved 300 ^{\circ}C  i en beholder på 25,0 L       

Der lukkes 1,00 mol af hver af reaktanterne ind i en lufttom beholder. Reaktionen er ved disse reaktionsbetingelser fuldstændig forskudt mod højre.

Jeg har bestemt følgende: p{_{PCl_3}}=1,27bar ; p{_{Cl_2}}=0

Spørgsmålet er så, hvordan jeg bestemmer partialtrykket for tetraphosphor - jeg kan ikke helt gennemskue, hvordan jeg bestemmer stofmængden af denne... Jeg ved, at den skal være 5/6 mol jf. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1384493, men hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du starter med 1 mol P4 og 1 mol Cl2, som reagerer med hinanden. I ligningnen kan du se, at der skal bruges 6 gange så mange Cl2 som P4. Det er altså Cl2, der er i underskud. Da reaktionen forløber helt mod højre, bliver al Cl2 opbrugt, altså 1 mol Cl2. PCl3 dannes i forholdet 4/6 med hensyn til Cl2, så der bliver altså dannet 4/6 mol PCl3. P4 bliver forbrugt i forholdet 1/6 mht. Cl2, så der bliver forbrugt 1/6 mol P4, hvilket vil sige, at der er 5/6 mol P4 tilbage. Den endelige gas består altså af 4/6 (=2/3) mol PCl3 , 5/6 mol P4 og 0 mol Cl2

Partialtrykkene kan du finde af idealgasligningen

piV = niRT


Svar #2
05. september 2014 af Hygnos (Slettet)

Super fedt - mange tak for det! 


Skriv et svar til: d) Beregn partialtrykket for de 3 stoffer, når reaktionen er forløbet til ende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.