Fysik

Gravartionskraft for flere masser

09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen, som kan hjælpe med at løse vedhæftede opgaver?

Vedhæftet fil: Gravation.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opstil gravitationskræfterne, der virker på massen m5, som vektorer og læg dem sammen vektorielt. Bemærk, at afstandene er ens.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2014 af peter lind

Brug gravitationsloven til at finde kraften fra hver af de 4 legemer på det centrale legeme. Udregn kræfterne som vektorer. Adder vektorene og du har svaret


Svar #3
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Problemer er, at jeg ikke får det rigtige facit - du kan se mit bud (hvor resultatet for x og y-retningen er markeret med gult)


Svar #4
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Antager, at m.1 og m.4 går ud med hinanden - er det ikke korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Lad r = 10·√2 cm være afstanden fra et hjørne til centrum. Kraften på massen m5 fra massen m1 er så

        F15 = Gm1m5/r2 · [-(√2)/2 ; (√2)/2 ]

og tilsvarende

        F25 = Gm2m5/r2 · [ (√2)/2 ; (√2)/2 ]

        F35 = Gm3m5/r2 · [-(√2)/2 ; -(√2)/2 ]

        F45 = Gm4m5/r2 · [ (√2)/2 ; -(√2)/2 ]

Beregn nu den resulterende kraft

        F = F15 + F25 + F35 + F45 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, det er korrekt.


Svar #7
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Jeg for stadigvæk ikke det rigtige resultat. For y-retningen og x-retningen skal resultatet blive 9,43*10-15N

Vedhæftet fil:2.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2014 af peter lind

Du skal bruge vektoraddition, altså beregne  F1,5+F2,5+F3,5+F4,5 se #5


Svar #9
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#8: F15*cos(45deg)+F25*cos(45deg)+... og det samme med den anden retning - giver stadigvæk ikke det "ønskede resultat"?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2014 af peter lind

Du skal også tage hensyn til fortegnene. Man adderer vektorer ved at addere x koordinaterne og y koordinaterne hver for sig. Som du selv skriver i #4 går kræfterne fra m1 og m4 ud mod hinanden


Svar #11
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Kan du vise, hvordan beregningen laves for x eller y-retningen?


Svar #12
09. september 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Edit - har fundet ud af det. Hvordan er det, at jeg kan se, om fortegnet er negativt eller positivt - som anvendt i #5?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2014 af peter lind

Det kan du se i #5. Du kan også tegne vektoren og se hvilken kvadrant den peger ind i


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

Læg lige mærke til nummereringen!

De to af kræfterne går ud mod hinanden, mens de to andre ligger på samme linie.


Skriv et svar til: Gravartionskraft for flere masser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.