Fysik

Termodynamik med Effekt, ETA og spænding osv.

11. september 2014 af AnonymousDK (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg har 2 opgaver som jeg har umiddelbart problemer med, jeg kender ikke formlerne så godt da jeg først har lært om det i dag. Hvis en forklaring er muligt ville jeg være glad, men ellers en udregning så jeg selv kan løse dem og eftertjekke.

---------------- 1) Et kogekar på 1800W står tilsluttet i en halv time, hvor mange liter vand kan opvarmes fra 5° - 65°, når virkningsgraden ETA = 0,54.

-------------------2) 3L vand af 10° bringes i kog på en 1200W kogeplade. Det varer 25min. Hvor stor er virkningsgraden? Hvor meget koster det, når el-prisen er 150øre/kWh ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2014 af mathon

1)
                                   afgivet energi        =     modtaget energi

                                   P\cdot t\cdot 0,54          =        V\cdot \rho \cdot c\cdot \Delta T

                                 (1,800\;\frac{ kJ}{s})\cdot \left ( 1800\; s \right )\cdot 0,54=V\cdot \left ( 1\; \frac{kg}{L} \right )\cdot \left ( 4,186\; \frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( 60\; K \right )                                  


Svar #2
11. september 2014 af AnonymousDK (Slettet)

Jeg er ikke sikker på at det er decideret termodynamik. Måse er det mere over i Elregning
Jeg skal finde ud af i 1'eren hvor mange liter der skal til
Mener også at 1Liter svarer til 1kg når man gør det på den her måde, og udregning er noget med Av2 og Av1 og sådan noget
Og så at man regner kW med timer, så må W da være minutter? , jeg er ikke helt med, det er helt nyt for mig, så er desværre lidt fjern


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. september 2014 af mathon

                         (1,800\;\frac{ kJ}{s})\cdot \left ( 1800\; s \right )\cdot 0,54=V\cdot \left ( 1\; \frac{kg}{L} \right )\cdot \left ( 4,186\; \frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( 60\; K \right )

                         1749,6\; kJ=V\cdot \left ( 251,16\; \frac{kJ}{L} \right )

                         V=\frac{1749,6\; kJ}{251,16\; \frac{kJ}{L}}=6,97\; L


Svar #4
11. september 2014 af AnonymousDK (Slettet)

Tusind tak! :)

Hvad med Nr. 2. Har du en formel til den som kunne hjælpe mig ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2014 af mathon

2)
                Beregn først den energi, det kræver at bringe 3 L vand à 10°C til kogning.

                Beregn dernæst den udviklede energi fra en 1200 W kogeplade, som er tændt i 25min.

                Beregn til sidst virkningsgraden.


Svar #6
11. september 2014 af AnonymousDK (Slettet)

Av2 = 3 x 4,19 x 90 = 1131,3kJ
Av1 = 1,200kW x 0,42timer = 0,504kWh x 3,6 = 1,8144MJ

η = Av/ Av1 = 0,62 = 62% Er det rigtigt?

 


Svar #7
11. september 2014 af AnonymousDK (Slettet)

Og så prisen for det i øre

er vel: 0,504kWh x 150øre = 76,6øre


Skriv et svar til: Termodynamik med Effekt, ETA og spænding osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.