Fysik

Modstandens temperatur afhængighed.

25. september 2014 af Angercraft (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal forklare modstandens temperatur afhængighed i et elektrisk kredsløb, men har lidt svært ved det.. Er der nogen som vil kunne forklare det på en lidt simplere måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2014 af hesch (Slettet)

#0 Hvis en modstand er temperaturafhængig, er den det såvel i, som udenfor et kredsløb.

Hvad mener du med, at den er temperaturafhængig i et kredsløb ?


Svar #2
25. september 2014 af Angercraft (Slettet)

Altså hvordan temperaturen kan ændre modstanden i et elektrisk kredsløb.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Har du ligefrem en tegning af kredsløbet, eller er det modstandsændringen i modstanden, isoleret set ?
 


Svar #4
25. september 2014 af Angercraft (Slettet)

Øhm... Det er egentlig bare generalt teori.. Skal bare forklare hvad "Modstandens temperatur afhængighed" er.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. september 2014 af hesch (Slettet)

Modstande med en tempeturafhængighed, har en temperaturkoefficient, der som regel kaldes α.

Du kan fx have en modstand, med værdien 100Ω ved 20 ºC, og fx med α = 0,0025 C-1. Man opvarmer modstanden til fx 50 ºC, og kan nu beregne modstandsværdien ved denne temperatur, ved:

R50 = R20 * ( 1 + α * ( 50C - 20C ) ) = 100Ω * ( 1 + 0,0025 C-1 * 30 C ) ) = 107,5 Ω

Generelt har metaller positiv temperaturkoefficient, mens kulstof har negativ koefficient.

Man har halvleder modstande med positiv koefficient, kaldet PTC-modstande ( Positive Temperature Coefficient ), og man har halvleder modstande med negativ koefficient ( NTC-modstande ).

Er en modstand uafhængig af temperaturen, er  α = 0.


Svar #6
25. september 2014 af Angercraft (Slettet)

Okay, tak for det :)


Skriv et svar til: Modstandens temperatur afhængighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.