Matematik

Vektorer i 3D - Har jeg brugt den rigtige metode til at løse opgaverne?

27. september 2014 af Keseny - Niveau: A-niveau

Planen a har ligningen 3x-7y+4z=1

1) Angiv koordinaterne til tre punkter i planen, hvoraf et skal have x-koordinaten 2 og et andet skal have y-koordinaten 0. Jeg har angivet tilfældige koordinater: B (2, 4, 1) , C (5, 3, 1) og D (1, 0, 0). Men kan ikke se, hvad de skal bruges til hverken nu eller senere opgaven :/

2) Angiv en normalvektor til planen. At dømme ud fra ligningen er n = (3, -7, 4).

3) Bestem a's skæringspunkter med hver af de tre koordinatakser. Hvordan griber jeg denne her opgave an?

4) Ligger punktet A (1, 2, -6) i planen? Jeg har indsat koordinaterne til A ind i planens ligning: 3x-7y+4z=1. Punktet ligger ikke i planen, da 3*1-7*2+4*6 = 13 og ikke 1.

5) Er vektor a = (1, 1, 1) vinkelret på planen a? Der finder jeg vel bare ud af, om det gælder, at a x n = 0 eller a • n = 0?

6) Er linjen l parallel med planen a, vinkelret på planen a eller ingen af delene, når l har parameterfremstillingen: (x, y, z) = (1, 8, 3) + t(-1, 3, 6)? Hvis (3, -7, 4) * (-1, 3, 6) = 0, så er de ikke parallelle.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

1) De tre punkter ligger ikke i planen. B(2,1, 1/2) gør

2) ja

4) 3*1 - 7*2 + 4*(-6) = 3-14-24 = -35  men helt sikkert ikke 1.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

3) Når planen skærer z aksen er x = 0 og y= 0 så 3*0-7*0 + 4z = 1 => z = 1/4    Pz(0, 0, 1/4)     etc


Svar #3
27. september 2014 af Keseny

#2 : Det kan være, jeg er helt væk, men hvorfor 0, når den skærer z-aksen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

5) Hvis vektor a er vinkelret på planen, er den så ikke parallel med normalvektoren n ?? men ja axn = 0 kan bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

#3 se på 2 dimensioner. Hvad gælder der om y's værdi på x-aksen ??


Svar #6
27. september 2014 af Keseny

#2 - dvs., at hvis Pz(0, 0, 1/4), så: 

3x-7*0+4*0 = 1 => x = 1/3   Px (1/3, 0, 0)

3*0-7y+4*0 =1 => y = 1/7    Py (0, 1/7, 0)

 x = 0 og y= 0 så 3*0-7*0 + 4z = 1 => z = 1/4   

Hvad så nu? Er det svaret?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

yep det giver de tre skæringspunkter med akserne


Skriv et svar til: Vektorer i 3D - Har jeg brugt den rigtige metode til at løse opgaverne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.