Matematik

Vis at

28. september 2014 af ab19888 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man følgende?

Antag at λ1 og λ2 er forskellige reelle tal. Målet er at vise, at funktionerne:

                  eλ1t, teλ1t, teλ2t

er lineært uafhængige. Antag derfor at:

                  c1eλ1t + c2teλ1t + c3eλ2t + c4teλ2t = 0, ∀ t ∈ R.

Vi kan antage at λ1 > λ2.

(i) Vis at c1 + c3 = 0

c1eλ1t + c3eλ2t = 0

Hvad gør man videre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du har kun listet 3 funktioner, men betragter 4 lineært uafhængige led.

Udtrykket skal gælde for alle reelle t, derfor også specielt for t = 0. Deraf følger ligningen

        c1 + c3 = 0

Ved at vælge forskellige værdier af t kan man opstille 4 ligninger til bestemmelse af c1, c2, c3, c4


Svar #2
29. september 2014 af ab19888 (Slettet)

Du har ret. Jeg glemte det sidste led:

                  eλ1t, teλ1t, eλ2t, teλ2t

Skal jeg så selv vælge fire forskellige værdier af t, og så opstille 4 ligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

t = 0 er allerede foreslået som en t-værdi. Vælg også t = 1 og t = -1 og så måske t = 2. Så får man ligningssystemet

        c1 + c3 = 0

        (c1+c2)eλ1 + (c3+c4)eλ2 = 0

        (c1-c2)eλ1 + (c3-c4)eλ2 = 0

        (c1+2c2)e1 + (c3+2c4)e2 = 0


Svar #4
29. september 2014 af ab19888 (Slettet)

#3

Det forstår jeg slet ikke.

Hvad gør du fra:

        (c1-c2)eλ1 + (c3-c4)eλ2 = 0

til:

        (c1+2c2)e2λ1 + (c3+2c4)e2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man får de fire ligninger ved at benytte t = 0, t = 1, t = -1 og t = 2:

       c1 + c3 = 0                                      (t = 0)

        (c1+c2)eλ1 + (c3+c4)eλ2 = 0             (t = 1)

        (c1-c2)eλ1 + (c3-c4)eλ2 = 0               (t = -1)

        (c1+2c2)e1 + (c3+2c4)e2 = 0       (t = 2)

Ligningen

        c1eλ1t + c2teλ1t + c3eλ2t + c4teλ2t = 0

skal være opfyldt for alle reelle t, og derfor også for de fire valg af t.


Skriv et svar til: Vis at

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.