Matematik

måleglas rumfanget af kuglen

08. oktober 2014 af Flappetdreng (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej jeg forstår ikke hvordan jeg udregner det her og hvor jeg starter henne for at finde ud af det hjælp!!

nogle lige store glaskugler lægges ned i et højt måleglas med vand, og man aflæser rumfanget på måleglaset. nogle af resultaterne ses i nedenstående tabel

antal kugler i måleglasset 2   6

aflæst rumget (cm3) 17   23

den aflæste rumfang kan beskrives ved sammenhæng

y=a*x+b

hvor y er det aflæste rumfang i cm3, og x er antallet af kugler i måleglasset.

a) hvad er rumfanget er en kugle og hvor meget vand er der i måleglasset? hvor mange kugler er der i måleglasser, når rumfanget aflæses til 20 cm3?

hvordan finder jeg ud af kuglens rumfang? og hvordan skal jeg udregne hvor meget der er i vand der er i måleglasset og hvor mange kugler der er? jeg er lidt lost i den her sidste opgave.... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af PeterValberg

Det er en lineær sammenhæng, hvor y er aflæst rumfang i måleglasset
og x er antal glaskugler, der puttes i.
Du har to givne punkter på den rette linje, der er grafen for sammenhængen
(2,17) og (6,23), - brug de to punkter til at bestemme en forskrift for sammenhængen.

se eventuelt video nr. 4 (talt fra oven) på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk

Ved x = 0 svarer rumfanget til den mængde vand, der er i glasset
Ved x = 1 svarer rumfanget til vandet i glasset + én kugle
Forskellen på disse værdier må være rumfanget af en enkelt kugle

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2014 af LeonhardEuler

Bestem forskriften for den lineære funktion, der beskriver den sammenhæng ved at benytte topunktsformlen på de to måleværdier.

y = ax + b 

Ved to punkter (x1,y1) og  (x2,y2)   er forskriften givet ved

y=\underbrace{\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}}_a\cdot x+\underbrace{\left ( y_1-\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\cdot x_1 \right )}_b


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2014 af PeterValberg

Forskriften er y = f(x) = ax + b

det sidste spørgsmål besvares ved at løse ligningen f(x) = 20

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: måleglas rumfanget af kuglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.