Kemi

Hjælp til pH opgaver

17. oktober 2014 af hioghi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej
Kan i hjælpe mig med opgaverne, som jeg har vedhæftet som billede ? :-)

Vedhæftet fil: pH.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2014 af OliverGlue (Slettet)

58

a. Brug pufferligningen\small (pH=pK_{s}+\log \frac{[B]}{[S]}), hvor ammonium er syren og ammoniak er basen, dv.s pKa=9.25 jf wiki.

b. Du får omdannet x mol ammoniak til x mol ammonium, hvor x er stofmængden af tilsat HCl, dv.s 0.002mol.

60 

Samme fremgangsmåde som 58

61

b. dihydrogenphosphat og hydrogenphospat, da dihydrogenphospat har en pKa på 7.21. En puffer er god til at fastholde en pH(da den laver hydronium og hydroxid om til hhv. den korresponderende base og syren. En puffer er en blanding af næste ækvivalente mængder syre og korresponderende base. Det kan indsættes i pufferlingen for at finde den mest effektive pH. \small \mathrm{pH=p}K_{\mathrm{a}}+\log_{10}\dfrac{[\mathrm{B]}}{[\mathrm{S]}}\Rightarrow\mathrm{pH=p}K_{\mathrm{a}}+\log_{10}\dfrac{1}{1}\Leftrightarrow\mathrm{pH=p}K_{\mathrm{a}}

62

Benyt igen pufferligningen med pKa=9.25 og pH=10.4, isoleres for log_10(x), vil x være lig med forholdet mellem basen og syren, altså [B]/[S].


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2014 af mathon

61.
         Den puffer, som ønskes anvendt for at fastholde en specifik pH-værdi, bør have en pKs-værdi,
         der opfylder:
                                                     pKs - 1 < pHspeci < pKs + 1
             


Svar #3
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

Jeg forstår ikke helt opgave 58 b 


Svar #4
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

Kan du evt. se om mine beregninger er ud fra opg 58 er rigtige? Jeg har vedhæftet det som billede 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2014 af mathon

58.

         a)
                     pH=9,25+\log\left ( \frac{0,1}{0,2} \right )=8,9\mathbf{\color{Red} 5}

                    
         b)
                    pH=9,25+\log\left ( \frac{0,1-0,002}{0,2+0,002} \right )=8,9\mathbf{\color{Red} 4}

     pH-ændring ved tilsætning af 20 mL 0,100 M HCl:

                    \Delta pH=8,94-8,95=-0,01

                    \Delta pH=()
 


Svar #6
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

Hvilken formel har du brugt, mathon?


Svar #7
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

altså kan man godt trække fra og lægge en stofmængde til en koncentration i opg. b? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. oktober 2014 af mathon

0,02 mol HCl reagerer med 0,02 mol NH3

                   NH3   +   HCl   --->   NH4+   +   Cl-

      der bliver altså 0,002 mol NH3 mindre og 0,002 mol NH4+ flere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2014 af mathon

 der bliver altså 0,002 mol NH3 mindre og 0,002 mol NH4mere.


Svar #10
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

Hvordan kan jeg finde molarmassen for CH3COONa*3H2O? Gange 3H2O forvirrer mig lidt..


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. oktober 2014 af mathon

M(CH3COONa*3H2O) = M(NaC2H9O5) = sum({1,2,9,5}*{22.990,12.011,1.008,15.999}) g/mol = 136,079 g/mol

                    n=\frac{5,82\; g}{136,079\; \frac{g}{mol}}=0,042769\; mol


Svar #12
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

så opg 60 b er følgende:

pH=4,76+log(0,042769 mol / 0,029142 mol) = 4,93 

jeg har lige set bort fra betydende cifre osv. men altså, jeg beregnet stofmængderne først og fundet pKs for CH3COOH (4,76) og sat dem ind i pufferligningen. er mit resultat korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. oktober 2014 af OliverGlue (Slettet)

#5 Du blander koncentrationer og stofmængder sammen.

Lad os tag det hele i stofmængder:

58

a

\small \mbox{pH}=9.25+\log_{10}\frac{0.05}{0.10}=8.95

b

\small \mbox{pH}=9.25+\log_{10}\frac{0.05-0.002}{0.10+0.002}=8.92 dv.s. \small \Delta\mbox{\ensuremath{\mathrm{pH=0.03}}}

60 

a

pH=4,76+log(0,042769 mol / 0,029142 mol) = 4,93 

(Er det du har svaret på)

b

Her skal du bruge pufferligningen(præcis ligesom opgave 58 b), hvor basen bliver protoneret af HCl med stofmængden 5.0*10^-3*2 mol=0.01. Dv.s. brøken i pufferligningen bliver (base-  0.01) / (syre + 0.01).


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. oktober 2014 af OliverGlue (Slettet)

#5 Molarmassen er i øvrigt 146g / mol, du må ha glemt noget.


Svar #15
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

Men ud fra opg 58, hvor du siger, at det er bedst at regne det hele ud i stofmængder, ikke? Kan det ikke være lige meget ud fra b, når enhederne alligevel går ud med hinanden? Det giver nemlig også det samme resultat


Svar #16
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

For mathon har nemlig også regnet det ud på samme måde


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. oktober 2014 af mathon

#19
         …og hvad er det, jeg har glemt, men du har husket?


Svar #18
17. oktober 2014 af hioghi (Slettet)

#14
Jeg forstår ikke helt, hvordan molarmassen bliver 146 g/mol, når jeg nu sidder og kigger på det :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. oktober 2014 af OliverGlue (Slettet)

Undskyld Mathon, din molarmasse(136,079 g/mol) er selvfølgelig korrekt.

#15

Du bestemmer selv, men i opgave b, når man tilføjer stofmængde(i form af syre), er det klar lettest at benytte stofmængder, da man ellers skal beregne nye koncentrationer for syren og basen.


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. oktober 2014 af Heptan


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.