Matematik

Linære funktion --- HJælp haster

21. oktober 2014 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

På vedhæftede billede står der: Bestem regneforskriften for funktionen. Er der nogle, der muligvis kender en nem metode til at løse denne? på forhånd tusind tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt de to punkter (2 , 136) og (8 , 118) til at bestemme den lineære forskrift gennem de to punkter. Udfyld så resten af skemaet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Se

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1531545

Men bemærk også #4 i indlægget, da jeg lavede en tastefejl.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2014 af mathon

kontrol af ligning

             expand(solve(det\left (\begin{vmatrix} x &y &1 \\ 2&136 &1 \\ 8& 118 &1 \end{vmatrix} \right )=0,y))


Svar #4
21. oktober 2014 af annahansen2 (Slettet)

#3 kan du uddybe, hvordan eller hvad du mener med kontrol af ligning, forstår det ikke...

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt det udtryk du kender til bestemmelse af en lineær forskrift y = ax + b ud fra to kendte punkter. Se eventuelt udtrykkene i tråden, hvortil der linkes i #2.

Når du så har bestemt den lineære forskrift, kan du eventuelt kontrollere resultatet ved at benytte kommandoen i #3 på en lommeregner.


Svar #6
21. oktober 2014 af annahansen2 (Slettet)

Spørger lige for t være sikker er:? På forhånd mange tak 

Y1 = 136

Y2= 118        

x1= 2

x2= 8


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. oktober 2014 af mathon

indtastes
                    expand(solve(det\left (\left [ x,y,1;2,136,1;8,118,1 \right ] \right )=0,y))


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, de to punkter er anført i #1.


Svar #9
21. oktober 2014 af annahansen2 (Slettet)

Tusind tak for hælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2014 af mathon

           expand(solve(det\left (\left [ x,y,1;2,136,1;8,118,1 \right ] \right )=0,y))

display:
                              y=-3x+142


Svar #11
22. oktober 2014 af annahansen2 (Slettet)

HVad vil det sige expand (solve( det? Kan man løse på lommeregneren eller hvordan.. Jeg vil utrolig gerne lære din metode..  På vedhæftet billede er min lommeregner 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2014 af mathon

#11

           Det lader sig ikke gøre med den afbillede lommeregner.


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. oktober 2014 af mathon

Brug i stedet
                                y=ax+(y_1-a\cdot x_1)
med
                                a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. oktober 2014 af mathon

og
                                \begin{array} {|c|c|c|c|} x_1&y_1&x_2&y_2\\ \hline 2&136&8&118\\ \end{array}\\


Skriv et svar til: Linære funktion --- HJælp haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.