Matematik

funktion

20. november 2014 af superfisk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle som vil hjælpe mig med den her? 

I 1968 blev der fanget 4000 tons ål i DK. Efter fangsten af ål med god tilnærmelse aftaget med 5,2% pr. år 

a) Opstil en model, der beskriver fangsten af ål som funktion af antal år efter 1968-

b) Hvor mange procent aftager fangsten af ål i en 5-årsperiode.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2014 af mathon

               f(x)=4000\cdot \left ( 1-0,052 \right )^x

når f(x) er fangsten i mio. tons og x er antal år efter 1968.


Svar #2
20. november 2014 af superfisk (Slettet)

Hvordan finder man så ud af det med procent?  :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2014 af CarstenMatsson (Slettet)

Det gør du ved at sætte x=5 og så beregne den procentuelle difference.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2014 af mathon

b)
                            f(x)=y=4000\cdot 0,948^x
     hvoraf
                            \frac{(1+r_y)\cdot y_o}{y_o}=0,948^5=0,76567

                            r_y=\frac{p_y}{100}=-0,23433

                            p_y=-0,23433\cdot 100=-23,433\%

                       


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2014 af mathon

                   I en 5-årsperiode aftager fangsten af ål 23,4%.


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.