Kemi

Beregning af bicarbonatkoncentration

28. november 2014 af Kongeådal (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Følgende opgave:

Prøve           pH                pCO2

normal          7,4               5,3kPa

X                 7,2                9,0kPa

Y                 7,2                5,4kPa

Beregn bicarbonatkoncentrationen [HCO3-] i hver af de tre blodprøver normal, X og Y.

Nogen der kan hjælpe? Jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2014 af Avinumsen (Slettet)

HCO3+ H+\rightleftharpoons CO+ H2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#1 Hvad er ligevægtskonstanten for din ligevægt og molariteten af CO2?

#0 Du kan finde CO2(aq) ud fra Henrys lov, da partialtrykket er tilstrækkelig lavt. Du kan finde koncentrationen af kulsyre ved 

\small \mathrm{CO_{2}(aq)+H_{2}O(l)\rightleftharpoons H_{2}CO_{3}(aq)\quad}K_{\mathrm{h}}=1.7\times10^{-3}

Kulsyre er i ligevægt med hydrogencarbonat, som du skal finde

\small \mathrm{H_{2}CO_{3}(aq)+H_{2}O(l)\rightleftharpoons HCO_{3}^{-}(aq)+H_{3}O^{+}(aq)\quad}K_{\mathrm{a1}}=2.5\times10^{-4}

hvor du skal huske hydronium er konstant, da pH er opgivet. 

Pointen med mit indlæg er, man ikke kan identificere ligevægtskonstanten for #1. Hvis man adderer de to reaktioner, jeg har skrevet op, får man 

\mathrm{CO_{2}(aq)+2H_{2}O(l)\rightleftharpoons HCO_{3}^{-}(aq)+H_{3}O^{+}(aq)\qquad}

\small K=K_{\mathrm{h}}K_{\mathrm{a1}}=4.25\times10^{-7}

som netop er lig med ligevægten i #1.


Skriv et svar til: Beregning af bicarbonatkoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.