Matematik

Hvordan beregner man det gyldne snit på et 15 cm linjestykke??

05. december 2014 af sar12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen 

Jeg har lidt problemer med at konstruere det gyldne snit på et 15 cm linjestykke, nogen som kunne tænke sig at hjælp?

Mange tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Et liniestykke med længden L = a+b deles i to stykker i det gyldne snit, hvis der om de to stykkers længder a og b gælder, at

        (a+b) / a = a / b

dvs

        1 + (b/a) = 1 / (b/a)

eller

        (b/a)2 + (b/a) - 1 = 0 .

Der skal altså gælde

        (b/a) = (-1 ± √5) / 2

og da vi kun kan bruge den positive rod, har vi

       (b/a) = (-1 + √5) / 2 = 1/φ

og

       (a/b) =  (1 + √5) / 2 = φ .

Da    a+b = L , har vi

        a·(1 + 1/φ) = L

dvs

        a = L·φ/(1+φ) = L/φ     og    b = L - a = L·(1 - 1/φ)


Svar #2
05. december 2014 af sar12 (Slettet)

Tusind tak for dit svar, men jeg er lidt i tvivl hvornår jeg skal indsætte længden af linjestykket (15), for så at beregne det gyldne snit.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt L = 15 i de to sidste ligninger for a og b i #1. Her er φ = (1 + √5) / 2 .


Svar #4
05. december 2014 af sar12 (Slettet)

Forstået, mange tak:)


Skriv et svar til: Hvordan beregner man det gyldne snit på et 15 cm linjestykke??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.