Matematik

Endnu et evis for egenskab for Phi

15. december 2014 af Katjatja (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej igen igen...

Jeg skal bevise at: (Φ-1)*(Φ+1) = Φ

Men kan ikke lige se hvordan det skal komme til at passe...

Svarer det ikke til:

(((1+√5)/2)-1)*(((1+√5)/2)-1) = Φ

For så forstår jeg ikke hvordan jeg skal beregne det med mellemregningerne? :/

Håber i vil hjælpe mig igen


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2014 af peter lind

Det skal være (((1+√5)/2)-1)*(((1+√5)/2)+1) = Φ


Svar #2
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Ja okay, det var lige en tastefejl :/ Forstår ikke hvor det skal beregnes :(


Svar #3
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

#0

Hej igen igen...

Jeg skal bevise at: (Φ-1)*(Φ+1) = Φ

Men kan ikke lige se hvordan det skal komme til at passe...

Svarer det ikke til:

(((1+√5)/2)-1)*(((1+√5)/2)+1) = Φ

For så forstår jeg ikke hvordan jeg skal beregne det med mellemregningerne? :/

Håber i vil hjælpe mig igen


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2014 af LeonhardEuler

Du ved at  Φ2 = Φ1 + Φ0  eller mere generelt at   Φn+2 = Φn+1 + Φn

Da må der gælde at 

         (Φ - 1)•(Φ + 1) = Φ2 - 12 = ( Φ +  Φ0) - 1 = Φ + 1 - 1 =  Φ 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2014 af peter lind

Det giver (kvrod(5)-1)*(3+kvrod(5))/4 = (2*kvrod(5)+2)/4


Svar #6
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Hvordan kan det bare blive Φ2-12?

Kan det ikke beregnes ved brøken (1+√5)/2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2014 af LeonhardEuler

Trejde kvadratsætning giver at

          (a + b)(a - b) = a2 - b2


Svar #8
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

til #5

Så giver det altså:

((√5-1)/2)*((√5+3)/2)

->

(((√5-1)*((√5*2)+2)/4)

->

((2*√5)+2)/4

Hvad så? 


Svar #9
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Halverer man så brøken til:

(√5+1)/2 = Φ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Alle de opgaver, du har haft om at bevise egenskaber ved tallet φ kan bevises simpelt ved at benytte, at φ er en rod i 2.-gradsligningen

        x2 - x -1 = 0

som der gøres opmærksom på i #4. Heraf ses jo, at

        x2 - 1 = x

og deraf følger det ønskede resultat umiddelbart ved at henvise til en kendt kvadratsætning til omskrivning af venstresiden.


Svar #11
15. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Endnu et evis for egenskab for Phi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.