Fysik

Inertimoment af tynd homogen rektangulær plade

18. december 2014 af NHargreave (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal udlede inertimomentet af en tynd homogen rektangulær plade omkring en akse vinkelret på pladen gennem et vilkårligt punkt på en symmetrilinie i pladen, og jeg kan bare ikke finde nogen udledning i hverken bøger eller på internettet, så jeg håber en her inde kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2014 af hesch (Slettet)

Inertimomentet er defineret ved:

I = ∫ r2 dm

Så du skal skære pladen i tynde strimler, parallelt med en kant, og med bredden dB, og klippe disse strimler i små stykker, med længden dL.

dm i definitionen substitueres med dB*dL og du får så et dobbeltintegral

I = ∫∫ (bla, bla, bla) dB dL

Der skal lidt masse/m2, og lidt Pythagoras til her.


Svar #2
18. december 2014 af NHargreave (Slettet)

Ok, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du kan slippe lidt nemmere fra det ved at udnytte, at inertimomentet om en akse, der ikke går gennem massemidtpunktet kan findes af:

I = Icm + m*rcm2

hvor Icm er inertimomentet om massemidtpunktet, m er massen og rcm er afstanden mellem aksen og massemidtpuktet.

Opdel pladen i strimler og find indertimomentet af en strimmel om dens midtpunkt. Brug så formlen til at finde inertimomentet om den valgte akse og saml det hele sammen ved integration på tværs af strimlerne.


Svar #4
19. december 2014 af NHargreave (Slettet)

Har allerede klaret det, men tak alligevel! :)


Skriv et svar til: Inertimoment af tynd homogen rektangulær plade

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.