Kemi

Ostwalds fortyndings lov

19. december 2014 af Yipikaye - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Ud fra Ostwalds fortyndings lov fås følgende:

Ka = (c*α2)/(1-α)

hvor c er koncentrationen

hvor α er opløselighedsgraden

hvor Ka er opløselighedskonstanten/dissociationskonstanten

Jeg forstår godt hvordan man udleder ovenfor nævnte formel, men man kan ydermere gøre det at man omskriver α til Λmmo .

hvor Λm er den molare ledningsevne ved en given koncentration

hvor Λmo er den maksimale molare ledningsevne ved uendelig fortynding. Dvs den maksimale molare ledningsevne ved koncentrationen lig nul. Altså der hvor funktionen skærer y-aksen.

Ved at substituere Λmmo ind på α´s plads, så skulle man gerne få et udtryk, der ser sådan her ud:

Ka = (c*(Λm)2)/(Λmo * (Λmo - Λm))

Men jeg kan ikke rigtig finde ud af hvordan man er kommet frem til denne formel. Så hvis der en der er god til at substituere og regne med brøker, så ville det være fint.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

Del nævneren med 1 og gang med den omvendte for dividere dem.

K_{\mathrm{a}}=\dfrac{c\,\left(\dfrac{a}{b}\right)^{2}}{1-\dfrac{a}{b}}=\dfrac{\dfrac{c\, a^{2}}{b^{2}}}{\dfrac{\left(1-\dfrac{a}{b}\right)}{1}}=\dfrac{c\, a^{2}}{b^{2}\left(1-\dfrac{a}{b}\right)}=\dfrac{c\, a^{2}}{b(b-a)}\qquad

hvor\, a=\Lambda_{\mathrm{m}}\qquad b=\mathrm{\mathrm{\Lambda_{m}^{o}}}


Svar #2
19. december 2014 af Yipikaye

Hej igen og tak for svaret. Jeg har lige et sidste spørgsmål og det er hvordan isolere man Λm (den molare ledningsevne ved en given koncentration) eftersom denne optræder flere gange i følgende udtryk:

Ka = (c*(Λm)2 )/(Λmo *(Λmo - Λm ))

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2014 af LubDub (Slettet)

     Ka = (c • Λm2) / (Λmo • (Λmo - Λm))                    | multiplicer med Λmo • (Λmo - Λm) på begge sider

     (Λmo • (Λmo - Λm)) • Ka - c • Λm2 = 0                 | gang ud

     - Λm2 • c - Λm • Λmo • Ka + (Λmo)2 • Ka = 0
 

Løs denne andengradsligning for Λm


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2014 af LubDub (Slettet)

for overskuelighedens skyld kan du lade x = Λm og b = Λmo, og der haves således

                                   - x2•c - x•b•Ka + b2•Ka = 0

hvor

                        x = (1/2) • ((- Ka + √ (4•c•Ka + Ka2) • b) / c 
          ∨ 
                        x = - (1/2) • ((Ka + √ (4•c•Ka + Ka2) • b) / c 


Skriv et svar til: Ostwalds fortyndings lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.