Matematik

bevis af en formel

22. december 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej er der nogen, der kan hjælpe mig med den vedhæftede fil.. kan godt se, hvorfor det første led gælder, da der er tale om volumen af en cylinder, men andet led forvirrer mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. december 2014 af peter lind

Beregn rumfanget af beholderen som rumfanget af cylinderen med højde h og radius x minus rumfanget af en halvkugle med radius x. Sæt resultatet = 40 og isoler h.

Beregn arealet af bunden som en cirkel med radius x

Beregn overfladen af cylinderen med højde h og radius x

Beregn  overfladen af en halvkugle med radius x

Adder de 3 udtryk.

Erstat i udtrykket h med det h, du fandt i starten


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. december 2014 af LubDub (Slettet)

     V = Vcylinder - Vhalvkugle

     V = h•π•r2 - (2/3)•π•r3 = 20


Isolér h

     h = 20/(π•r2) + (2/3)•r
 

Bestem overfladearealet udtrykt ved r (hvor r = x)

     O(r) = O(x) = Ocylinderbund + Ocylinderflade + Ohalvkugleflade      

                       = ..      


Svar #3
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

tak for svarene, men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal fortsætte hvor du slap LubDub


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. december 2014 af LubDub (Slettet)

     O(r) = π•r2 + 2•π•r•h + 2•π•r2

            = 2•π•h•r + 3•π•r2

            = 2•π•(20/(π•r2) + (2/3)•r)•r + 3•π•r2

            = ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. december 2014 af peter lind

LubDub har gjort mig opmærksom på en fejl i #1.

I anden linje skal Sæt resultatet = 40 og isoler h.  erstattes af Sæt resultatet = 20 og isoler h.


Svar #6
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

i linje 2 LubDub, hvor får du 3 fra?


Svar #7
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men efter man har erstattet h, hvad skal man så helt præcist... har forstået trinene indtil videre, men jeg kan ikke se, hvordan jeg kan komme videre...


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. december 2014 af LubDub (Slettet)

jeg kan ikke lave det hele for dig


Svar #9
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

nej, men kan vha. den formel komme frem til 13/3? jeg kan ikke helt se hvordan..


Svar #10
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

eller når jeg skal reducere får jeg 40/x^2 og ikke 40/x


Svar #11
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

V = h•π•r2 - (2/3)•π•r3 = 20


Isolér h

     h = 20/(π•r2) + (2/3)•r

(synes ikke helt det stemme?)


Svar #12
22. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

jeg kan ikke få den til at gå op efter hvor du slap

jeg får 3*pi*r^2+2*r/3+40/r (her er det kun 40/r, der stemmer overens med formlen)


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. december 2014 af peter lind

Du mangler at gange det mellemste led med 2π. Se #4


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Overfladen består af cylinderens bund, cylinderens krumme overflade, samt en halvkugle:

Cylinderens bund: πx2

Cylinderens krumme overflade: 2πx·h

Halvkuglen: 2πx2 .

Beholderens rumfang er    V = πx2·h - (2π/3)·x3

Man benytter betingelsen V = 20 til at udtrykke h ved x:

        h = (20 + (2π/3)·x3) / (πx2)

og det samlede overfladeareal er da

        O = 3πx2 + 2πx·h = 3πx2 + 2·(20 + (2π/3)·x3)/x

                                      = (3π + 2·(2π/3))x2 + 40/x

                                      = (13π/3)x2 + 40/x


Svar #15
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

Beholderens rumfang er    V = πx2·h - (2π/3)·x3

jeg forstår ikke, hvordan man kan dividere med 3?


Svar #16
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

eller hvordan dette udtryk blev til 

Beholderens rumfang er    V = πx2·h - (2π/3)·x3


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15, #16

Beholderen har form af en cylinder, hvorfra der skal trækkes en halvkugle.

Cylinderen har radius x og højden h og har derfor rumfanget Vcyl = πx2·h

Halvkuglen har radius x og har derfor rumfanget   Vhkgl = (1/2)·(4π/3)·x3 .

Det samlede rumfang af beholderen er derfor

         V = Vcyl - Vhkgl = πx2·h - (2π/3)·x3


Svar #18
27. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men hvad er argumentet for at h skal isoleres, det kan jeg ikke helt se.. er det fordi den er udtryk ved h?


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ved at benytte betingelsen V = 20 kan man eliminere h, hvorved overfladearealet O er en funktion O(x) af x alene, som man så sikkert skal finde ekstremum (minimum ?) for. Det er betydeligt simplere at finde ekstremum for en funktion af én variabel end det er af finde ekstremum for en funktion af to eller flere variable.


Svar #20
27. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

jeg har nu forstået alle trin, dog kan jeg ikke få de to sidste trin til at give mening: 

= (3π + 2·(2π/3))x2 + 40/x

  = (13π/3)x2 + 40/x

ift. hvad der sker.. 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.