Kemi

Opgave 3036 - Phosphater i spildevand

16. januar 2015 af dietrich - Niveau: A-niveau

Jeg kan ikke finde ud af c) og d) i den vedhæfted opgave. Jeg håber der er nogle der kan hjælpe mig med en fremgangsmåde. På forhånd tak :-)

Vedhæftet fil: opg. 3036.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2015 af Heptan

c)

Betragt datasættet. Du skal omregne volumen (øverste række) til phosphorkoncentrationer med enheden mg/L.

\\ \rho _{(P)}= \frac {m_{(P)}}{V} =\frac{n_{(P)}}{V}\cdot M_{(P)} =\frac{n_{(KH_2PO_4)}}{V}\cdot M_{(P)} \\ \\ =\frac{c_{(KH_2PO_4)}}{V}\cdot V_{(KH_2PO_4)}\cdot M_{(P)}

hvor V er det totale volumen (0,050 L)

Her skal du være omhyggelig med at sætte de rigtige tal ind! Du behøver ikke at omregne til SI-enheder, koncentrationen vil få enheden mg/L automatisk hvis du bare skriver tallene ind som de er (undtagen V som skal være 0,050 L).

Herefter skal du lave en standardkurve med dit nye datasæt med koncentrationen ad x-aksen og absorbansen ad y-aksen. Udfør lineær regression. Ligningen har form som Lambert-Beers lov:

A= \varepsilon \cdot l \cdot \rho _{(P)}

med hældningen   \varepsilon \cdot l

Du skal bruge ligningen til at beregne indholdet af ortophosphat i udledningsvandet, når A = 0,135.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2015 af Heptan

d)

del I    Det er lettest, hvis du har et bjerrumdiagram liggende for phosphorsyre, fordi så kan man vise at der ved pH = 7,5 kun er dihydrogenphosphat og hydrogenphosphat til stede. Ellers kan du slå pKs-værdierne for phosphorsyre op og argumentere ud fra, at pKS1 og pKS3 ligger langt fra pH (hvis de er 2 enheder fra, kan man se bort fra phosphorsyre og phosphat).

del II   Brug pufferligningen til at beregne syrebrøken;

pH=pK_{S2}+\log \left ( \frac{1-x_s}{x_s} \right )

hvor xs er syrebrøken. Omregn syrebrøken til procent.


Svar #3
17. januar 2015 af dietrich

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal omregne volumen til koncentrationer?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2015 af Heptan

Indsæt i formlen

\frac{c_{(KH_2PO_4)}}{V}\cdot V_{(KH_2PO_4)}\cdot M_{(P)}


Svar #5
17. januar 2015 af dietrich

det vil sige at når man indsætter tallene bliver det: 1*10-4 M / 0,05 L * 0,002 L * ???

er det molarmassen af H2PO4- der skal indsættes på M(P)'s plads? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2015 af Heptan

#5

Nej, det er molarmassen af P, phosphor.

M(P) = 30,97 g/mol


Svar #7
17. januar 2015 af dietrich

Mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2015 af Heptan

Det var så lidt :D


Svar #9
18. januar 2015 af dietrich

Jeg mangler kun at lave d) nu, men jeg kan ikke rigtigt finde ud af den, for jeg får en virkelig lav procent på syrebrøken. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2015 af Heptan

Hvad får du da?


Svar #11
18. januar 2015 af dietrich

Hvilken pKs værdi skal jeg bruge, for jeg tror at jeg har brugt den forkerte. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. januar 2015 af Heptan

#11

pKS2

Det er, pKs-værdien for nr. 2 syre (H2PO4-).


Svar #13
18. januar 2015 af dietrich

Mange tak, nu har jeg fået lavet alle opgaverne :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. januar 2015 af Heptan

Super :-)


Skriv et svar til: Opgave 3036 - Phosphater i spildevand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.