Kemi

Reaktions hastighed.. Nogen der kan hjælpe? HASTER

19. februar 2015 af Malene121 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Prøver igen :) 

Hej er der en så sød der kan hjælpe med opgave a c og d??

Nedenstående tabel viser sammenhørende værdier af tiden t og koncentrationen af hydroxidioner, [OH-] fra et forsøg, hvor både koncentrationen af eddikesyre ethylester og hydroxidioner var 0.0500 M

t (       )     konc.(M)
0                  0,05  

4                0,0441
9                0,0386
15              0,0337
37              0,0228
83              0,0136
143            0,0089

a) I hvilket forhold reagerer eddikesyre ethylesterne og hydroxidionerne?

b) Bestem reaktionens orden og opskriv reaktionens hastighedsudtryk. 

Det er 2.orden og reaktionens hastighedsudtryk: V*k[A]^2

c) Bestem hastighedskonstanten k.

Ved at formlen der skal bruges her er k=ko*e-Ea/(R*T)nogle der kan forklar hvilke tal man skal bruge her? 

d) Beregn halveringstiden T1/2 og kontrollér denne på den grafiske afbildning

Ved at formlen der skal bruges her er T1/2=1/k*[A]0 - men nogle der kan forklar hvilke tal man skal bruge her -- hvordan kan det afbildes fra grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2015 af Soeffi

a) Hvad er reakionslignngen?


Svar #2
19. februar 2015 af Malene121 (Slettet)

.


Svar #3
19. februar 2015 af Malene121 (Slettet)

Det ser sådan her ud, men der er ikke nogen decideret ligning 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. februar 2015 af Soeffi

#0

Prøver igen :) 

Hej er der en så sød der kan hjælpe med opgave a c og d??

Nedenstående tabel viser sammenhørende værdier af tiden t og koncentrationen af hydroxidioner, [OH-] fra et forsøg, hvor både koncentrationen af eddikesyre ethylester og hydroxidioner var 0.0500 M

t (       )     konc.(M)
0                  0,05  

4                0,0441
9                0,0386
15              0,0337
37              0,0228
83              0,0136
143            0,0089

a) I hvilket forhold reagerer eddikesyre ethylesterne og hydroxidionerne?

b) Bestem reaktionens orden og opskriv reaktionens hastighedsudtryk. 

Det er 2.orden og reaktionens hastighedsudtryk: V*k[A]^2

c) Bestem hastighedskonstanten k.

Ved at formlen der skal bruges her er k=ko*e-Ea/(R*T)nogle der kan forklar hvilke tal man skal bruge her? 

(k=ko·e-Ea/(RT) bruges til at bestemme hastighedskonstantens temperaturafhængiged, det bliver der ikke spurgt om her.)

En andenordens reaktion følger

\frac{d[A]}{dt}=-k[A][B]

hvor A og B er reaktanter, og når disse reagerer i forholdet 1:1 som her, fås

\frac{d[A]}{dt}=-k[A]^{2}

Denne løses:

\frac{d[A]}{[A]^{2}}=-kdt\Rightarrow [A]^{-1}=kt+[A]^{-1}_{0}

dvs. et plot af 1/[A] mod t vil give en ret linje med k som hældning.

d) Beregn halveringstiden T1/2 og kontrollér denne på den grafiske afbildning

Ved at formlen der skal bruges her er T1/2=1/k*[A]0 - men nogle der kan forklar hvilke tal man skal bruge her -- hvordan kan det afbildes fra grafen?

Du kender k fra c) og [A]0 er startkoncentrationen af OH-.


Svar #5
19. februar 2015 af Malene121 (Slettet)

forstår ikke helt hvad der menes c? Hvordan får jeg udregnet så?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2015 af Soeffi

Pointen i c) er, at hastighedskonstanten kan findes ved et plot som vist.

Vedhæftet fil:hastighedskonstant.JPG

Skriv et svar til: Reaktions hastighed.. Nogen der kan hjælpe? HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.