Kemi

Bestemmelse af ethanolindhold

22. februar 2015 af Albas1 - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg skulle bestemme ethanolindholdet i en fermentering jeg har lavet. Er lidt i tvivl om jeg har gjort det rigtigt. Der mangler samtidigt enheder et par steder, da jeg også var i tvivl om dem. Nogen der vil se det igennem?

Jeg destillerede kun en del af fermenteringen. Der var i alt 495mL. Jeg brugte 99mL til destillationen, hvilket således er en femtedel af hele fermenteringen.

Densiteten af 1mL af destillationen er 927,5 g/cm3, hvilket er lig en ethanolprocent på 43,7.

Jeg isolerer massen i formlen ρ=m/V med henblik på at finde ud af hvor mange gram alkohol der er i de 99mL.

Destillationen vejer 43,62g.

ρ=m/V

m= ρ·V

m=0,9275 g/cm^3 · 43,62g

m=40,45755

Jeg deler den fundne masse med 100 og ganger med ethanolprocenten (43,7%) for at finde hvor mange gram ethanol jeg har:

40,45755/100·43,7%=17,67994935 g

Jeg finder nu hvor mange mol det svare til vha. følgende formel:

n=m/M

n=17,67994935g/(46,07 g/mol)

n= 0,384 mol

Dette ganger jeg med 5, da portionen der blev destileret kun var en femtedel af hele fermenteringen: 

0,384mol · 5=1,92 mol

Der er således 1,92mol ethanol i hele min fermentering.


Skriv et svar til: Bestemmelse af ethanolindhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.