Fysik

Klare stjerner

08. marts 2015 af AdamKo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vega og Betelguese er to af de klareste stjerner på nattehimlen. Vega har en absolut lysstyrke på 50 L og ligger 26 ly fra os, hvorimod kæmpesternen Betelguese der ligger 500 ly borte lyser med 100000 L.

Hvilken af de stjerner ser klarest ud på himlen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2015 af Jerslev

#0: Beregn deres tilsyneladende størrelsesklasser.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
08. marts 2015 af AdamKo (Slettet)

#1

#0: Beregn deres tilsyneladende størrelsesklasser.


Er det fomlen m= k - 2.5 log (I)?

Hvi det er formlen, hvad står k og I så for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2015 af Jerslev

#2: k er en konstant fastlagt ud fra stjernen Vega således, at Vegas tilsyneladende størrelsesklasse er på m = 0.

I står for intensiteten af lyset - altså hvor mange W/m² der modtages på Jorden.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
08. marts 2015 af AdamKo (Slettet)

Er Vegas kontant 0.3? Hvis ikke,kan den så findes i en databog?

Og hvoran finder man intensiteten?

#3

#2: k er en konstant fastlagt ud fra stjernen Vega således, at Vegas tilsyneladende størrelsesklasse er på m = 0.

I står for intensiteten af lyset - altså hvor mange W/m² der modtages på Jorden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2015 af Jerslev

#4: Jeg ved ikke lige, hvad Vegas konstant er. Man bruger som regel ikke konstanten til noget andet end når tilsyneladende størrelsesklasse introduceres. Oftere bruges afstandsmodulet, m - M, i stedet.

Intensiteten findes ved hjælp af afstandskvadratloven. Du burde nok også kunne give et bud på svaret ud fra den alene. Prøv det i første omgang og glem alt om tilsyneladende størrelsesklasse.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2015 af Soeffi

#0 Vega og Betelguese er to af de klareste stjerner på nattehimlen. Vega har en absolut lysstyrke på 50 L og ligger 26 ly fra os, hvorimod kæmpesternen Betelguese der ligger 500 ly borte lyser med 100000 L.

Hvilken af de stjerner ser klarest ud på himlen?

Jeg tror, at du skal bruge afstandsloven: En stjernes lysintensitet set fra jorden (i) = en konstant gange stjernens effekt divideret med stjernens afstand til jorden i anden.

L i opgaven står for effekten af stjernen sammenlignet med solen. 50 L er en effekt, der er 50 gange stærkere end solen.

Stjernen med størst intensitet er den klareste. Man kan se på forholdet mellem intensiteten for Vega (IV) og intensiteten fra Betelguese (IB):

IV/IB = [(50 L)/(26 lysår)2]/[(100.000 L)/(500 lysår)2] = 0.18. Dvs. Betelguese er klarest. Det stemmer dog ikke med tabeller, der siger at det er omvendt(?!)


Skriv et svar til: Klare stjerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.