Matematik

UDEN BRUG AF SOLVE

10. marts 2015 af LineSuhe - Niveau: A-niveau

Når strømmen til en fryser afbrydes, stiger temperaturen i fryseren. For en bestemt fryser kan temperaturen f(t) (målt i C) t timer efter strømmen er afbrudt, beskrives ved funktionen

f(t) = 20 38 · e0,0090·t.

1)  Bestem, uden brug af solve i Nspire, hvor lang tid der går fra strømmen er afbrudt til temperaturen i fryseren er 9C. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Måske mener du

        f(t) = ±20 ±38 · e0,0090·t (vælg passende fortegn)

?

Løs så ligningen f(t) = 9 . Isoler eksponentialfunktionen og tag ln() til sidst.


Svar #2
10. marts 2015 af LineSuhe

funktionen hedder f(t) = 20-38* e0,0090*t 

hvordan gør jeg det???


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Skal det så ikke være

        f(t) = 20 - 38 · e-0,0090·t ?

Man skal så løse ligningen

        20 - 38 · e-0,0090·t = 9

        38 · e-0,0090·t = 20 - 9 = 11

        e-0,0090·t = 11/38

Tag nu ln() på hver side

        -0,0090·t = ln(11/38)

Isoler t til sidst

        t = -ln(11/38)/0,0090


Skriv et svar til: UDEN BRUG AF SOLVE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.