Matematik

fuldstændig løsning til differentialligning uden hjælpemidler

22. marts 2015 af hug,go (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har lige løst y'(t)+t3*y(t)=-2t3 og skal nu løse y'=y2. Det virker ret simpelt i forhold til den anden, men kan ikke lige gennemskue den. Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Mangler du ikke blot at integrere ?


Svar #2
22. marts 2015 af hug,go (Slettet)

regner jeg i maple får jeg resultatet y(t) = 1/(-t+c)

integrere jeg y2 får jeg 1/3y3. Så kan ikke få det til at passe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2015 af peter lind

Brug separation af variable

dy/dt = y2 <=> y-2dy = dt  integrer på begge sider af lighedstegnet


Svar #4
22. marts 2015 af hug,go (Slettet)

#3 kan ikke se hvordan jeg kan bruge separation af variable. Så skulle den fx have hedet y'=y2*x istedet. Og fårstår ikke helt det du skriver med dy/dt osv. Ved godt det er en anden måde at skrive y', men kan ikke se sammenhængen i din udregning


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har selv benyttet t som den uafhængige variable i #0. Ligningen er separeret for dig i #3.

Af    dy/dt = y2  får man

        (1/y2) dy = dt

der integreres

        ∫ (1/y2) dy = ∫ dt

til

        -1/y(t) = t + k

og dermed

        y(t) = -1/(t + k)


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. marts 2015 af peter lind

Det er mere en praktisk huskeregel end en egentlig beregning. Du kan dividere med y2 på begge sider af lighedstegnet  samt gange med dt på begge sider af lighedstegnet. Så får du resultatet i #3.

Mere generelt kan der stå dy/dt = y2*g(t)  <=> y-2*dy = g(t)dt   her er så g(t) = 1

Hvis du har y(t) kan der ikke stå en  variabel med et andet navn som for eks. x


Skriv et svar til: fuldstændig løsning til differentialligning uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.