Matematik

Monotoniforhold og areal

03. april 2015 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har problemer med at bestemme monotoniforhold. Håber i kan hjælpe mig med at få det forklaret.

Ved b'eren kan jeg ikke rigtig forstå, hvordan det er jeg skal beregne arealet. 

På forhånd :) (det blev taget et screenshot af opgaven) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2015 af mathon

a)

            Monotoniforholdene bestemmes af fortegnsvariationen for f '(x).


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2015 af mathon

b)
            Arealet af
                                   A_M=\int_{1}^{10}\left ( \frac{1}{x}\cdot \ln(x) \right )\textup{d}x


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Skærmbillede 2015-04-03 kl. 18.26.02.png


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Integralet i b) kan beregnes ved at benytte substitutionen    u = ln(x) , du = (1/x) dx .


Svar #5
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Jeg forstår rigtig godt b'eren. Men jeg er stadig i tvivl om monotoniforholdene. Jeg er ikke rigtig helt med på hvordan det er man gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Beregn først forskriften for den afledede funktion f '(x) . Løs derefter ligningen

        f '(x) = 0 , for x > 0

og bestem så fortegnsvariationen for f '(x). Denne fortegnsvariation for f '(x)  oversættes til monotoniforhold for f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2015 af mathon

a)
              f{\, }'(x)=\frac{-1}{x^2}\cdot \ln(x)+\left (\frac{1}{x} \right )^2=\frac{1-\ln(x)}{x^2}\; \; \; \; \; \; \; \; x>0

Nævneren er positiv, hvorfor fortegnsvariationen for f '(x) alene bestemmes af
fortegnsvariationen for
                                              1-\ln(x)

monotoniforhold:

f{\, }'(x)\! :              +        0          -
               0__________e__________>
f(x)\! :         voksende      aftagende


Svar #8
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Skal man også inddrage monotonilinjen, eller er det ikke nødvendigt??? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2015 af mathon

#8

       Kun du ved, hvad din lærer kræver.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2015 af mathon

b)
                A_M=\int_{1}^{10}\left ( \frac{1}{x}\cdot \ln(x) \right )\textup{d}x=\int_{1}^{10}\ln(x) \cdot \left ( \frac{1}{x}\cdot \textup{d}x\right)=\int_{0}^{\ln(10)}u\, \textup{d}u


Svar #11
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

jeg kan stadig ikke få det til, at stemme overens. Altså monotoniforholdet. :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er jo forklaret i #7. Hvad er det, du ikke kan få til at stemme overens?


Svar #13
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Jeg kan ikke se hvordan monotoniforholdet vil se ud... altså det der [?;?]. Jeg forstår godt det du har gjort, men jeg kan ikke finde frem til, hvad der skel så i de kantede paranteser.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Funktionen  f(x) = ln(x)/x , x > 0 , er voksende i intervallet ]0;e[ og aftagende i intervallet ]e;∞[ , og den har globalt maksimum for x = e med maksimumsværdien f(e) = 1/e = e-1 .


Svar #15
04. april 2015 af 102938475 (Slettet)

sidste spørgsmål. Hvor får du e fra???


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. april 2015 af Galo1s (Slettet)

ad 15: e er løsning til 1-ln(x)=0, da ln(e)=1. Det vil sige, f'(x)=0 i x=e. 


Svar #17
04. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Kan det passe, at i b'eren, at arealet er lig med -∞?????


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. april 2015 af Whut (Slettet)

#17, hvad med at vise dine mellemregninger? Fra #10 giver jo AM = ... = [u2/2]0ln(10) = ...


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du skal jo blot regne færdig i #10.


Svar #20
04. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Det er fordi, at jeg bruger et regneprogram (maple). 


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.