Kemi

Termodynamik - Formler

01. juni 2015 af Studieportalpigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Beregn ligevægtskonstanten for reaktion I ved 20 grader. 

2LiOH(s) + CO2(g) → Li2CO3(s) + H2O(l)  (1)

Jeg har beregnet 

?H = 133.89 kJ/mol. i opgave b. 

Nu er jeg i tvivl om, jeg skal bruge 

-?G = R*T*lnK

eller 

Van't Hoff ligning

til at isolere ligevægtskonstanten.

Er der nogen, der er søde og fortælle mig, hvilken jeg ska bruge og hvorfor? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2015 af Heptan

Da der ikke er tale om standardbetingelser benyttes Van't Hoffs ligning


Svar #2
02. juni 2015 af Studieportalpigen (Slettet)

Hmm.. Men burde det ikke være ligemeget, hvilken formel man egentlig bruger? 

Hvis nu reaktionen var ved 25 grader? Skal jeg så bruge den anden ligning? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2015 af Heptan

Det er ikke ligemeget, da gibbs energi er temperaturafhængig.

Hvis reaktionen var ved 298 K kunne du bruge den første formel du skrev


Svar #4
02. juni 2015 af Studieportalpigen (Slettet)

Dvs. den formel med -deltaG = R*T*lnK kun kan bruges, når der er tale om 25 grader/298 K, fordi for at beregne Gibbs energi bruger vi entalpi og entropi, som er ved 25 grader i Databøger.  Og  hvis temperaturen ikke er på standard (25 grader)  så skal jeg bruge Van't Hoffs ligning? Er jeg forkert på den? Eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2015 af Heptan

Enthalpi- og entropiforskelle kan med god tilnærmelse regnes som uafhængige af temperaturen. Det er derfor vi kan bruge Van't Hoffs ligning. Gibbs energitilvækst er derimod afhængig af temperaturen, så de tabelværdier der står i Databogen gælder kun ved 298 K/25 Cº


Svar #6
02. juni 2015 af Studieportalpigen (Slettet)

Så, jeg havde ret med, at  -deltaG = R*T*lnK kun bruges, når der er tale om 298K/25 grader? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2015 af Heptan

Nej den kan bruges ved enhver temperatur, det er derfor temperaturen T indgår i formlen


Svar #8
02. juni 2015 af Studieportalpigen (Slettet)

Jamen, skrev du ikke før, at man skulle benytte Van't Hoffs ligning fordi temperaturen IKKE var i standardbetingelser? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2015 af Heptan

Jo det skal man også.

ΔGo = -RT ln(K)       er jo 1 ligning med 2 ubekendte, så man kan ikke bruge den i lige præcis dén opgave, da du hverken kender ΔGo eller K. Du kan dog inddrage en ekstra ligning, nemlig       ΔGo = ΔHo - TΔSo       ... så har du 2 ligninger med 2 ubekendte og det er jo super. Men gæt hvad ... de to ligninger med to ubekendte er netop det man kalder for Van't Hoffs ligning! :D


Skriv et svar til: Termodynamik - Formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.