Biologi

Mendels lov 1 og 2

15. juni 2015 af amaliekat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal op til eksmanen i morgen, og er lidt usikker på hvad mendels lov 2 egentlig er?
jeg ved godt det er 2 egenskaber der nedarves sammentidig fra ens forældre også til afkommet. men ville gerne have en dybere forklaring på hvordan det sker.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2015 af 123434 (Slettet)

1. mendelske lov

Et individ opstået ved kønnet formering har to arveanlæg for samme egenskab f.eks. øjenfarve eller blodtype. Den ene allel/anlæg vil dominere over det andet. Brun(dominant) dominerer over blå(vigende)

Bedstemor    Bedstfar

bb(blå øjne)  BB(bruneøjne)

Datter                  Svigersøn

Bb(brune øjne)    Bb(brune øjne)

Barnebarn 1     Barnebarn 2         Barnebarn 3

BB(brune øjne)  Bb(brune øjne)   bb(blå øjne)

Hos mennesker er blå øjne en recessiv egenskab. Anlægget for blå øjne kan være skjult i flere generation, dvs. at egenskaben kan sprænge generationer over, hvilket kaldes atavisme.

2 Mendelske lov

1 lov beskæftiger sig med nedarvning af 1 gen, hvor 2 lov beskæftiger sig med nedarvning af 2 gener.

2 gener nedarves samtidig

To hunde parres med hinanden. Hannen er sort og ensfarvet, han har genotypen AaBb og derfor fænotypen AB. A=sort og B=ensfarvet

Tæven er rød og plettet, hun har fænotypen aabb og derfor genotypen ab. a=rød og b=plettet

A(sort) dominerer over a(rød), og B(ensfarvet) dominerer over b(plettet). Det ved vi, da dominante egenskaber angives med store bogstaver og recessive egenskaber angives med små bogstaver.

Far AB Ab aB ab

---------------------------------

mor

ab   AaBb  Aabb aaBb aabb

ab   AaBb  Aabb  aaBb  aabb

ab  AaBb   Aabb  aaBb  aabb

ab AaBb   Aabb   aaBb  aabb

25% for genotypen AaBb-hvilket vil sige sort og ensfarvet

25% for genotypen Aabb-hvilket vil sige sort og plettet

25% for genotypen aaBb-hvilket vil sige rød og ensfarvet

25% for genotypen aabb-hvilket vil sige rød og plettet

Egenskaberne sendes videre gennem kønscellerne

  


Svar #2
15. juni 2015 af amaliekat (Slettet)

tusind tak! Det var en meget stor hjælp :)


Skriv et svar til: Mendels lov 1 og 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.