Kemi

Beregning af antal antal ml til ren reaktion mellem isobutan og dioxygen

11. august 2015 af mikkellarsen1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal til at igang med at læse igen noget skole igen og derfor vil jeg gerne lidt i gang med hovedet. 

Jeg vil regne ud af hvordan man kan udregne hvor mange ml isobutan(g) og dioxygen(g), der skal til for at følgende reaktion opnås fuldstændigt: 2 C4H10 +13 O--> 8 CO2+10 H2O  

Jeg kan desværre ikke gennemskue hvordan det skal gøres. 

Min tanke var at finde stofmængden af isobutan ved f.eks. 10 ml af gassen. 

Derefter gange denne stofmængde med 6,5 grundet forhold (2/13). hvorpå man har stofmængden for dioxygen.  Herefter vil jeg beregne antallet af ml der skal bruges af dioxygenen for at opnå den fuldstændige reaktion.

Problemet er at det er en gas og ikke en væske... 

Er der nogen som kan give et lille hint?

Mvh Mikkel  


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. august 2015 af mathon

Isobutans densitet \varrho afhænger af tryk og temperatur:

                       \varrho =\frac{M}{R}\cdot \frac{p}{T}=\left (\frac{0{,}05812\; \frac{kg}{mol}}{8{,}31447\; \frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K}} \right )\cdot \frac{p}{T}                    

                       V=\frac{m}{\varrho }

                      


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. august 2015 af mathon

Du bør beregne ud fra et antal gram C4H10.


Svar #3
11. august 2015 af mikkellarsen1234 (Slettet)

Problemet er hvis man nu siger det kommer ud af en gasflaske. Så kunne man selvfølgelig veje det i en lukket beholder :-) tak for svaret :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2015 af mathon

Antages de 10 mL isobutan i lighteren af være under 5 atmosfæres tryk ved temperaturen 20°C
haves:
                  n_{butan}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=\frac{(5\cdot (101325\; Pa))\cdot (10^{-5}\; m^3)}{(8{,}31447\; \frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K})\cdot (293\; K)}=0{,}00208\; mol
hvoraf
                  n_{O_2}=\left (\frac{13}{2} \right )\cdot (0{,}00208\; mol)=0{,}013518\; mol

                 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. august 2015 af mathon

#4 fortsat:                 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! V_{O_2}=\left ((0{,}013518\; mol)\cdot R \right )\cdot \frac{T}{p}=\left ((0{,}013518\; mol)\cdot \left(8{,}31447 \; \frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right) \right)\cdot \frac{293\; K}{101325\; Pa}

=0{,}000325\; m^3

      1=10^6\; \frac{mL}{m^3}

        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! V_{O_2}=0{,}000325\; m^3=\left ( 0{,}000325\; m^3 \right )\cdot 1=\left (0{,}000325\; m^3 \right )\cdot \left ( 10^6\; \frac{mL}{m^3} \right )\approx 325\; mL


Skriv et svar til: Beregning af antal antal ml til ren reaktion mellem isobutan og dioxygen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.