Fysik

stjerne- radius

18. august 2015 af kjsahdsh (Slettet) - Niveau: A-niveau
 

Opgave 3 

Sirius er en stjerne med en temperatur på 10000 K. Den ligger i afstanden 8,6 lysår fra os. Et lysår er den strækning som lyset tilbagelægger i et år. Lysets fart sættes til

 2,998*10^8 m/s

Bestem afstanden af et lysår og angiv Sirius afstand til os.

Sirius har en udstråling som er 28 gange solens udstråling. Bestem intensiteten af lyset fra Sirius når den rammer jorden

Udregn dens radius i meter.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2015 af mathon

         1\; lys\aa r=(3{,}15569\cdot 10^7\; s)\cdot \left ( 2{,}99798\cdot 10^8\; \frac{m}{s} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Har du fået nogle oplysninger om Solen? For eksempel dens udståling og afstand fra Jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2015 af Jerslev (Slettet)

#2: Den slags slås op i en Databog eller på nettet.

#0: Udnyt strålingslovens, L = 4\pi\sigma R_\ast ^2 T_{\text{eff}}^4.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Beregn Lsol ved at indsætte Rsol og Tsol i Jerslevs formel. Beregn så intensiteten af Sirius' lys i Jordens afstand som

I = 28*Lsol / (4π*r2)

hvor r er afstanden mellem Jorden og Sirius.

I sidste spørgsmål finder du RSirius vha

28*Lsol = 4πσRSirius2TSirius4


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2015 af Jerslev (Slettet)

I en helt anden boldgade er Sirius faktisk en dobbeltstjerne, men mon ikke der i opgaven regnes på Sirius A.

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2015 af mathon

\sigma er Stefan-Boltzmanns konstant = 5{,}670\, 400\cdot 10^{-8}\; W\cdot m^{-2}\cdot k^{-4}


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2015 af mathon

korrektion af tastefejl:

                                \sigma er Stefan-Boltzmanns konstant = 5{,}670\, 400\cdot 10^{-8}\; W\cdot m^{-2}\cdot \mathbf{\color{Red} K}^{-4}


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2015 af mathon

Udregn Sirius' radius i meter.

                               \frac{L_{Sirius}}{L_{Sol}}=\frac{{R_{Sirius}}^2}{{R_{Sol}}^2}\cdot \left (\frac{{T_{Sirius}}^2}{{T_{Sol}}^2} \right )^2

                               \sqrt{\frac{L_{Sirius}}{L_{Sol}}}=\frac{{R_{Sirius}}}{{R_{Sol}}}\cdot \left (\frac{T_{Sirius}}{T_{Sol}} \right )^2

                               \sqrt{28}=\frac{{R_{Sirius}}}{{R_{Sol}}}\cdot \left (\frac{T_{Sirius}}{T_{Sol}} \right )^2

                               R_{Sirius}=2\sqrt{7}\cdot \left (\frac{T_{Sol}}{T_{Sirius}} \right )^2\cdot R_{Sol}

                               R_{Sirius}=2\sqrt{7}\cdot \left (\frac{6\cdot 10^3}{10^4} \right )^2\cdot (7\cdot 10^8\; m)=1{,}33346\cdot 10^9\; m

                              


Skriv et svar til: stjerne- radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.