Kemi

Hjælp til opgave

22. oktober 2015 af 123456qwe (Slettet) - Niveau: C-niveau


Hej, jeg har svært ved denne opgave, og jeg håber, at der er en, som vil være sød at hjælpe med den.
En elev kommer uheldigvis til at vælte et måleglas med pentan på laboratoriebordet i kemilokalet. Inden han får tørret op, er der fordampet 50 mL. Pentans densitet er 0,626 g/mL ved 25C. Luftens volumen i lokalet er 200 m3. Overskrides grænseværdien for pentan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2015 af mathon

50\; mL=50\; cm^3=50\cdot 10^{-6}\; m^3

Relative pentan-indhold i klasselokalet:
                                                                  \frac{50\cdot 10^{-6}\; m^3}{200\; m^3}=\frac{0{,}25}{10^6}=0{,}25\; ppm

                                                   


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2015 af mathon

eller
Relative pentan-indhold i klasselokalet:
                                                                  \frac{31{,}3 \; g}{200\; m^3}=0{,}1565\; \frac{g}{m^3}


Svar #3
22. oktober 2015 af 123456qwe (Slettet)

#2

eller
Relative pentan-indhold i klasselokalet:
                                                                  \frac{31{,}3 \; g}{200\; m^3}=0{,}1565\; \frac{g}{m^3}

Tak for det hurtige svar! Men er det så ikke muligt, at bruge idealgasligningen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2015 af Heptan

Da

n=\frac{m}{M}=\frac{\rho V_{(pentan)}}{M}

fås, af idealgasligningen,

p=\frac{nRT}{V_{(rum)}}=\frac{\rho V_{(pentan)}RT}{MV_{(rum)}}=5\cdot 10^{-8}\ \textup{bar}

p (partialtryk) er ikke at forveksle med ρ (densitet).

Heraf molbrøken

\frac{n_{(pentan)}}{n_{(luft)}}=\frac{p_{(pentan)}}{p_{(luft)}}=\frac{5\cdot 10^{-8} \ \textup{bar}}{1,01325\ \textup{bar}}=50\ \textup{ppb}

Dvs. 50 millardtedele.


Skriv et svar til: Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.