Matematik

Bestemmelse af arcsin*sin(9pi)

28. oktober 2015 af ukt12 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har problemer med at bestemme følgende: arcsinºsin(9\pi)
En, der vil forklare mig, hvordan man løser denne? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2015 af StoreNord

arcsinºsin(9\pi)  Kan du ikke skrive den lidt bedre? Hvad står der efter arcsin? En bolle?


Svar #2
29. oktober 2015 af ukt12 (Slettet)

Ja, det er en bolle, men kunne ikke finde symbolet herinde :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2015 af StoreNord

Men hvad betyder den bolle? arcsin kan da ikke stå alene foran bollen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. oktober 2015 af SådanDa

Altså en sammensat funktion? som i:

 (f\circ g)(9\pi), hvor f(x)=\sin^{-1}(x) og g(x)=\sin(x)

? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. oktober 2015 af StoreNord

En cirkelomgang er 2Pi.

Hvis man kører   4,5 cirkler rundt må man vel havne i Pi, og arcsin Pi er 0.


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. oktober 2015 af SådanDa

I så fald at fortolkningen af spørgsmålet er rigtig, så er jeg enig med #5.


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. oktober 2015 af SuneChr

Man har
sin (9π) = sin (4·2π + π) = sin π = 0
arcsin 0 = pπ     p ∈ Z ∪ {0} 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. oktober 2015 af StoreNord

Ja, hvis man regner "compliceret". Ellers er hovedintervallet for arcsin

                                           [0,\frac{-\pi}{2}] og [\frac{-\pi}{2},0]


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. oktober 2015 af SådanDa

Det ville være løsningerne til arcsin(sin(x))=0 men arcsin er så vidt jeg er bekendt en injektiv funktion fra [-1,1] -> [-π/2,π/2] og funktionsværdien i 0 er altså entydigt bestemt som arcsin(0)=0 (i hvert fald som reel funktion) :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. oktober 2015 af SuneChr

(9π) ∉ [ - π/2 ; π/2 ]


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. oktober 2015 af SådanDa

Det er åbenlyst, men

 0=\sin(9\pi)\in\left[\frac{-\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right]


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. oktober 2015 af SådanDa

Ahh, jeg ser det er noget værre vrøvl jeg har skrevet i #11, glem det :)

Ideen er blot at man ønsker at kunne behandle arcsin som en funktion, og derfor restrikterer domænet, således at dette giver mening. Det kan selvfølgelig være relevant hvor mange gange rundt i cirklen du er gået, men jeg har aldrig set notationen arcsin betyde andet end denne funktion, og føler mig også overbevist om at det er hvad der menes i opgaven. Jeg kan selvfølgelig tage fejl, fred være med det....


Svar #13
30. oktober 2015 af ukt12 (Slettet)

Tak! :) Svaret skulle blive 0. :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2020 af SofieAmalieJensen

Hej, nu ved jeg godt det er et lidt gammelt opslag men jeg håber nogen kan hjælpe alligevel:)

Jeg sidder med samme opgave og tænkte om man ikke bare kunne stoppe ved arcsin(sin(pi)) også lade arcsin funktionen og sin funktionen gå ud med hinanden da pi lægger i intervallet?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. oktober 2020 af ringstedLC

#14: Det lyder fornuftigt, da en sammensætning af to inverse funktioner ophæver hinanden. Dog mener du sikkert "9π":

\begin{align*} \text{Identitetsfunktionen}:Id(x) &= x \\ \sin^{-1}\bigl(\sin(x)\bigr) &= x \\ \sin^{-1}\bigl(\sin(9\pi)\bigr) &= 9\pi \\ \end{align*}

Se: https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/funktioner/omvendte-funktioner


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. oktober 2020 af SofieAmalieJensen

#15

Mange tak for svar. Da 9π ikke ligger i intervallet har jeg omskrevet udtrykket til arcsin(sin(π)), men i de tidligere svar i opslaget har de fået svaret til 0. Jeg tænkte at de nok har taget sin(π), da det er 0. Men mit spørgsmål er, om arcsin funktionen og sin funktionen ikke går ud med hinanden, så man ender tilbage med π?


Brugbart svar (1)

Svar #17
05. oktober 2020 af StoreNord

sin(9 \pi) = 0

arcsin(0) = 0\; eller\; \pi


Skriv et svar til: Bestemmelse af arcsin*sin(9pi)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.