Matematik

funktioner

06. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan løses følgende opgaver? Jeg kan slet ikke få dem til at give mening.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2015 af SådanDa

I ogave a) skal du blot bruge pythagoras, længden fra cirklens centrum til C er hypotenusen i en retvinklet trekant med kateterne R og AC. og fejlen x er så længden fra centrum af cirklen til C minus R.

I b) sætter du tallene ind i formlen og løse for x, du bør nok sørge for at enhederne er ens :)


Svar #2
06. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Men skal jeg i b ikke isolere AC? Ved nemlig ikke hvordan jeg skal gøre det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2015 af SådanDa

Jo selvfølgelig, du skal løse for |AC| ikke x, undskyld :)

Hvis du skriver det op:

x=\sqrt{R^2+|AC|^2}-R \Rightarrow 0,00002=\sqrt{6367^2+|AC|^2}-6367 \iff 6367,00002=\sqrt{6367^2+|AC|^2} \iff 6367,00002^2=6367^2+|AC|^2 \iff 6367,00002^2-6367^2=|AC|^2\iff 0,2546800004=|AC|^2 \iff 0,2546800004^2=|AC|Hvis du udregner den får du resultatet i km, hvilket nok ikke er hensigtsmæssigt, det kan være at det er smartere at starte med at omregne til en anden enhed, ellers kan du gøre det efter :)


Svar #4
06. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Er der egenlig nogle enheder i opgaven? kan nemlig ikke se nogle enheder i opgaven? :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2015 af SådanDa

I b) står at du vil have x=20 mm og R=6367 km. Det er lidt irriterende fordi det bliver sådan nogle trælse tal at regne med :P


Svar #6
06. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

så vil jeg gerne have det hele i km, som du også har gjort med dine mellemregninger hvor 20mm er svarende til 0,00002 :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. november 2015 af SådanDa

Nemlig! :) Men |AC| bliver dog meget lille, så det er nok hensigtsmæssigt at skrive den om til noget mere passende ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2015 af SuneChr

|AC| = 20·√636700001 mm


Svar #9
07. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Ok, harlidt svært med at skrive opg a. Hvordan viser jeg fejl x.


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. november 2015 af SådanDa

Kig på tegningen, hvis nu vi kalder cirklens centrum for D, kan vi se at afstanden |DC| er hypotenusen i den retvinklede trekant ADC, dvs. at |DC|2=R2+|AC|2 <=> |DC|=√(R2+|AC|2). Hvis vi kigger på tegningen igen ses at |DC|=|DB|+x, da |DB| går fra centrum ud til cirklen er dens længde radius R, så derfor:

|DC|=R+x <=> x=|DC|-R Sæt ind fra før:

x=√(R2+|AC|2)-R


Svar #11
07. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Når du tager kvadratroden af √(R2+|AC|2) burde i anden tegnet ikke forsvinde?


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. november 2015 af SådanDa

Nej, ikke når det er en sum, altså:

\sqrt{(a+b)^2}=a+b men:

\sqrt{a^2+b^2}\neq a+b f.eks. hvis a=3 og b=4:

\sqrt{3^2+4^2}=\sqrt{9+16}=\sqrt{25}=5\neq 3+4=7


Svar #13
08. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Ok, dog da jeg indsætter min ac i ligningen for at tjekke om den er rigtig, får jeg x til at være noget helt andet end 20mm


Brugbart svar (1)

Svar #14
08. november 2015 af SådanDa

Jeg kan se at jeg har lavet en fejl i #1, der skulle selvfølgelig stå:

\sqrt{0.2546800004}=|AC|, til sidst :) 


Svar #15
08. november 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Skal der stå det til sidst? Hvad med når jeg skal omskrive den til meter? Er ikke helt med. Hvorfor tager vi kvadratroden og behøver man det?


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. november 2015 af SådanDa

Oprindeligt havde jeg opløftet i 2. i stedet, det var en fejl, der skal tages kvadratroden (jeg kommer jo frem til et udtryk for længden i anden, for at få længden tages så kvadratroden på hver side) :)

Men det gør det også kun mere overskueligt:

|AC|=\sqrt{0.2546800004}\approx 0.5046583006 Og det er jo altså i kilometer, så man kan gange med 1000 for at få i meter :)


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.