Matematik

Skriv en forskrift for hver problemstilling

16. november 2015 af Lapendio - Niveau: C-niveau

a.    80 høns lægger på et år 17600 æg. Skriv en forskrift for årlig ægproduktion. 
x = antal høns , f(x) = ægproduktion (antal æg)

f(x) = 220x

b. Der bruges 1,5 kg hvedekerner til at producere 1 kg hvedemel. Skriv en forskrift for produktion for hvedemel ud fra denne oplysning.

f(x) = (1 / 1,5)x

c. Faste omkostninger til bil (vægtafgift, forsikring og afskrivning) er på 11450kr om året. Variabel omkostning (benzin og olie) på 2,50kr pr. km.

Diesel: faste omkostninger 15000kr. Variabel 2,00kr pr km.

x = antal kørte kilometer om året

f(x) = årlige omkostninger ved benzin-bil

g(x)  = årlige omkostninger ved diesel-bil

d. En bilist (med benzin-bil) har regnet ud, at han har en gennemsnitlig udgift på  på et år.3,50 kr./km. Hvor mange km har bilisten kørt det år?

Jeg har løst a. og b., men har svært ved at forstå, hvorfor svarende er hhv. f(x) = 220x og f(x) = (1/1,5)x 
Jeg kunne virkelig godt bruge en forklaring på, hvorfor svarende er dem, samt hjælp til c. og d.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=ax+b forskrift for lineær funktion

f(x)=antal æg og x=antal høns

sæt 17600 ind på f(x) og 80 ind på x's

17600=a*80+b

17600/80=a*80/80+b

a=220

17600=80*220+b

17600=17600+b

b=0

derfor f(x)=220x


Svar #2
16. november 2015 af Lapendio

#1

Suverænt forklaring!

Skal jeg så bare gøre det med de andre opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2015 af 123434 (Slettet)

Ja, det synes jeg. Så kan du lige kigge på det. 


Svar #4
16. november 2015 af Lapendio

Hvis jeg bruger metoden fra #1, får jeg i b.

x = antal hvedekorn, f(x) = hvedemelsproduktion

Sæt f(x) = 1,5 og x = 1

1,5 = a * 1
1,5 / 1 = a

og b =0

Det giver ikke rigtig mening for mig, vil du hjælpe til denne og de andre opgaver også? Jeg får et andet svar end i #0


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. november 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=hvedemel i kg

x=hvedekerner i kg

f(x)=1 og x=1,5

1=a*1,5

1/1,5=a*1,5/1,5

a=2/3

f(x)=2/3x


Skriv et svar til: Skriv en forskrift for hver problemstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.