Matematik

chi i anden

08. december 2015 af nejvelda - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg er i gang med at beregne chi i anden opgaver. Men er gået lidt i stå.

Opgave a har jeg lavet. Men i opgave b og c forsåtr jeg ikke hvordan de får de 13,10 i b og 14, 7 i c.

Håber nogen kan hjælpe

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: chiianden.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2015 af SådanDa

Nu skal du dele observationerne op i lige tal og ulige. Dine observerede værdier bliver altså hhv. hvor mange som har sagt et lige tal, og hvor mange som har sagt et ulige tal. Din hypotese er at det er lige sandsynligt at sige et lige, som et ulige tal. Så dine forventede værdier er Antallet af sagte tal/2 :)


Svar #2
08. december 2015 af nejvelda

Det havde jeg faktisk også gjort,

183 - ulige  og   88 - lige


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2015 af SådanDa

Hmm, 183+88=271, men der er kun 231 observationer, jeg tror du har talt forkert?


Svar #4
08. december 2015 af nejvelda

Altså jeg har gjort sådan:

ulige: 11+20+13+21+16+12+15+10+12+13=143

lige: 10+8+9+9+8+8+10+9+8+9=88


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. december 2015 af SådanDa

143 og 88 passer også meget bedre, du skrev 183 før, det var nok bare en fejl :)
Så har du to grupper med 143 i den ene og 88 i den anden. Dine forventede værdier bliver (143+88)/2=115,5 i begge grupper. Derfra kan du regne din teststørrelse? :)


Svar #6
08. december 2015 af nejvelda

for at beregne teststørrelsen ska jeg så ikke bruge (bj-ej)^2/ej  hvor bj er 143 og ej er 115,5 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. december 2015 af SådanDa

b1=143, og b2=88. Både eog e2 er 115,5, så teststørrelsen bliver:

(143-115,5)2/115,5+(88-115,5)2/115,5


Svar #8
08. december 2015 af nejvelda

Altså sådan her:

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #9
08. december 2015 af SådanDa

Ja, får du så ikke nogenlunde de 13,1?


Svar #10
08. december 2015 af nejvelda

joo


Svar #11
08. december 2015 af nejvelda

Nåårh jaa :D

I (c) er det så kun med 5 tal? men hvilke fem tal skal de være? altså hvordan skal jeg vælge dem?


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. december 2015 af SådanDa

Nej, i c) skal du igen dele observationerne i to grupper, en gruppe med dem har sagt et primtal, og en gruppe med dem har sagt noget andet end et primtal :)


Skriv et svar til: chi i anden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.