Fysik

Spørgsmål til halveringstid

10. januar 2016 af TheBeast99 (Slettet)

Hvordan har man udregnet halveringstider for stoffer som fx Uran-238 (halveringstid: 4,47 milliarder år). Det er vel ikke rigtigt muligt at måle aktiviteten, da der dens henfaldsproces er så lang? 

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2016 af peter lind

Der gælder dN/dt = -k*N.

Man kan for et passende stor mængde finde dN/dt  og N og deraf k


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. januar 2016 af mathon

og med kendskab til N_0 og k
har man
                    N(t+T_{\frac{1}{2}})=\tfrac{1}{2}N(t)

                    N_0\cdot e^{-k\left(t+T_{\frac{1}{2}}\right)}=\tfrac{1}{2}N(t)

                    \left (N_0\cdot e^{-kt} \right )\cdot e^{-kT_{\frac{1}{2}}}=\tfrac{1}{2}N(t)

                    N(t)\cdot e^{-kT_{\frac{1}{2}}}=\tfrac{1}{2}\cdot N(t)

                    e^{-kT_{\frac{1}{2}}}=\tfrac{1}{2}

                    -k\cdot T_{\frac{1}{2}}=\ln\left (\frac{1}{2} \right )=-\ln(2)

                    {\color{Red} T_{\frac{1}{2}}=\frac{\ln(2)}{k}}


Skriv et svar til: Spørgsmål til halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.