Kemi

HVAD GØR JEG GALT?! Beregning af pH

24. januar 2016 af kristofferhoyer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ved 25 grader celsius: Beregn pH i 0,102 mol/L opløsning levulinsyre (4-oxopentansyre) og når pKs(levulinsyre)=4,78.

Jeg har benyttet mig af et STL-skema, og får et resultat, pH=1,00038. Det forstår jeg ikke. Når pH er meget lav, en værdi på omkring 1 burde det være en meget stærk syre. I Kend Kemien 3, s. 241 (min grundbog) står der, at pKs-værdi for svage syrer ved 25 grader celsius ligger i intervallet 4,20-9,99. Men pKs(levulinsyre)=4,78. Det vil sige, at levulinsyre burde være en svag syre og derfor forventer jeg en højere pH, tættere på neutral-pH omkring 7.

Min fremgangsmåde:

pKs=((cSyre)*(cH3O+))/((cBase)-(cH2O))

pKs=(x*x)/((0,102 mol/L)-x)

4,78=x^2/((0,102 mol/L)-x)

Så har jeg benyttet TI-Nspire til at løse ligningen og får henholdsvis: -4,87991 eller 0,099912. Eftersom koncentrationer ikke kan være negative, har jeg benyttet den positive værdi, 0,099912.

Så gør jeg således:

pH=-log(0,099912)

pH=1,00038

HVAD GØR JEG GALT???


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2016 af mathon

En svag syre:
                          pH=\tfrac{1}{2}(pK_s-\log(c_s))

                          pH=\tfrac{1}{2}(4{,}78-\log(0{,}102))=2{,}9


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2016 af mathon

4,78=x^2/((0,102 mol/L)-x)   
skal være

10^{-4{,}78}=\frac{x^2}{0{,}102-x}            da K_s=10^{-pK_s}


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2016 af mathon

                           10^{-4{,}78}=\frac{x^2}{0{,}102-x}\; \; \; \; 0<x<0{,}102

                            x=[H_3O^+]=0{,}001293


Skriv et svar til: HVAD GØR JEG GALT?! Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.