Kemi

Termodynamik, Gibbs lov

02. februar 2016 af Malene121 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Fremstilling af dihydrogen sker ved at lede vanddamp hen over glødende trækul. Herved dannes dihydrogen og carbondioxid

H2O(g) + C(s) –> H2(g) + CO (g)

a. Beregn ?G° ved 25 °C

b. Beregn den laveste temperatur, ved hvilken reaktionen vil have tilbøjelighed til at forløbe spontant, når alle gasser har partialtrykket 1bar

ER VIRKELIG LOST


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2016 af mathon

a)

I en DATAbog finder du

                       Gibbs frie dannelsesstandardenergier                 \frac{kJ}{mol}

                                    H_2O\, _{\textit{(g)}}                                              -229
                                    C\, _{\textit{(s)}}                                                        671 
                                    H_2\, _{\textit{(g)}}                                                        0
                                    CO\, _{\textit{(g)}}                                                -137  

                          Gibbs frie standard reaktionsenergi:

                         \Delta_{reac} G^\Theta =\left (0+(-137) \right )\tfrac{kJ}{mol}-\left (-229+671 \right )\tfrac{kJ}{mol}=-579\; \tfrac{kJ}{mol}

                                        

                                

                                   


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2016 af mathon

b)
          For termperaturgrænsen for spontan reaktion
          gælder:
                           \Delta_{r} H^\Theta -T\cdot \Delta S^\Theta =0

                           T=\frac{\Delta _rH^\Theta }{\Delta _rS^\Theta }

                                         \Delta _B{H_{m}}^\Theta/\tfrac{kJ}{mol}                   {S_m}^\Theta/\tfrac{J}{mol\cdot K}                                               

             H_2O\, _{\textit{(g)}}               -242                                    189                                                    
             C\, _{\textit{(s)}}                          0                                           6      
             H_2\, _{\textit{(g)}}                        0                                        131
            CO\, _{\textit{(g)}}                 -111                                      198  


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2016 af mathon

                       \Delta_{r} H^\Theta=\left (\left (0+ (-111) \right )-\left ( -242+0 \right ) \right )\tfrac{kJ}{mol}=131\; \tfrac{kJ}{mol}

                       \Delta_{r} S^\Theta=\left (\left (131+198) \right )-\left ( 189+6 \right ) \right )\tfrac{J}{mol\cdot K}=134\; \tfrac{J}{mol\cdot K}

                                    T=\frac{\Delta _rH^\Theta }{\Delta _rS^\Theta }=\frac{131000\tfrac{J}{mol}}{134\; \tfrac{J}{mol\cdot K}}=977{,}612\; K

                                    t=\left ( 977{,}61-273{,}15 \right )C\approx 704\; ^{\circ}C


Svar #4
03. februar 2016 af Malene121 (Slettet)

Hvad er ?BHm og  Sm°? Hvad står b og m for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2016 af mathon

_B- for bildung = dannelses-

_m =  pr mol/molære


Skriv et svar til: Termodynamik, Gibbs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.